08 oktober 2007

Satsning på pensionärerna.

Vänsterpartiets utspel om höjda pensioner fick visserligen en del utrymme i riksmedia, om än kortvarigt (kan inte hitta något på vare sig DN eller SvD).
I lokalpressen här var det däremot helt knäpptyst i media om utspelet, liksom om vänsterpartiets skuggbudget över lag för den delen. För att i någon mån försöka uppmärksamma att det faktiskt finns ett parti som bryr sig om även de som
har arbetat så skrev jag en insändare om förslaget.
Nu efter att snart två veckor gått utan att den publicerats så kan jag konstatera att den kommer nog inte att tas in. Så jag får nöja mig med att publicera den här.


Sverige är idag inne i en högkonjunktur av sällan skådat slag och den svenska ekonomin går för högtryck. Men framför allt en grupp ställs helt utanför denna uppsving – pensionärerna. Regeringen har nämligen i sin budget åter igen totalt bortsett ifrån den grupp människor som genom ett långt arbetsliv har bidragit till den svenska välfärden och som nu borde ha rätt till en del av det välstånd som skapats.

När nu regeringen väljer att slopa förmögenhetsskatten för de rikaste, så vill vänsterpartiet satsa drygt 3,5 miljarder kronor under 2008 och ännu mer åren därpå på att höja pensionen för de fattigaste pensionärerna.

Under ”krispolitikens” år, framför allt i början av 90-talet så fick pensionärerna dra ett tungt lass. En rad åtgärder genomfördes av både borgare och socialdemokrater som ledde till att pensionerna minskade i värde. Denna urholkning av pensionerna har pensionärerna sedan inte kompenserats för, vilket vänsterpartiet har krävt.

Vänsterpartiet har drivit kravet om förbättrade pensioner på flera sätt och på kongressen 2006 så fastslogs att vi skulle driva kravet om att kompensera pensionärerna samt höja bostadstilläggen. Framför allt är det de äldsta och sämst ställda pensionärerna, varav majoriteten är kvinnor, som behöver kompenseras.

Vänsterpartiet föreslår därför i sin budgetmotion att garantipensionen höjs med 300 kr/mån 2008, 400 kr/mån 2009 och 500 kr/mån 2010, vilket främst kompenserar de med lägst pensioner och därmed även främst kvinnor. Vi vill även återställa det som ATP-pensionärerna förlorade när de fick sin pension sänkt under 90-talet. Det innebär att dessa pensionärers tilläggspension räknas upp med ungefär sex procent.

Utöver dessa satsningar på pensionerna för de mest utsatta pensionärerna så vill vi även höja ersättningen i bostadstillägget från dagens 93 % till 95 % 2009. Detta gäller ålderspensionärer, men vi vill höja bostadstilläggen även för personer med sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspensionärer) till 95 % samtidigt som vi höjer hyrestaket så att det hamnar på samma nivå som för ålderspensionärerna.

Detta vill vi sedan komplettera med en informationssatsning så att de som har rätt till bostadstillägg faktiskt får det också.

Det är dags att åter uppmärksamma den grupp som regeringen så konsekvent ignorerar, den grupp som faktiskt har byggt upp landet.

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

-----------------------------------------------------------------

Björn skriver om vårdval Stockholm och Ilse-Marie fortsätter på SICKO-temat. Missa inte heller Josefin Brinks inlägg om Sahlin - Reinfeldt-duellen.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant.

4 kommentarer:

Fredrik Andersson sa...

Kalle Larsson har en intressant mailväxling med nån på SvD angående just vänsterpartiets mediasituation på sin blogg. Skribenten hade tydligen hävdat att ingen satsar på pensionärerna, bara två dagar efter att v hade presenterat sin skuggbudget.

Kaj Raving sa...

Jag såg det. Det är väl också rätt så talande för vänsterpartiets situation i media i stort - tystnad. Om man nu inte råkar hitta något negativt vill säga.

Fredrik Andersson sa...

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/djurgarden/article956879.ab

Som från dagens Aftonbladet ungefär. Fast jag vet inte om den är så negativ egentligen, men rubriken ger ju en del dåliga vibbar.

Kaj Raving sa...

Om du menar artikeln om Ohly, så håller jag som bäst på att skriva ett inlägg om det.

Kommer snart på en blogg nära dig ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...