02 oktober 2007

Regeringen lägger grunden för fusk.

DN presenterar idag vad som måste vara årets hittills mest förutsägbara nyhet.
Många företag i den snabbväxande branschen hushållsnära tjänster erbjuder kunderna att kringgå skatteregler. Och Skatteverket uppges ha svårt att kontrollera fusket.
Företagen skriver något annat, som är avdragsgillt, på fakturorna, i stället för det som verkligen har utförts. Men hur kan man bli överraskad. Det är ju ett system som är som skapat för att det ska bli fusk och gränsdragningsproblem.

Företagen vill ju givetvis sälja sina tjänster och kan ju genom att bara ändra några ord på en faktura plötsligt sälja tjänsten för halva priset. Klart att det är frestande, särskilt med tanke på alla nya företag som tydligen har bildats inom branschen, att få ett försprång i konkurrensen.

Så här skrev Roland Spånt i en debattartikel angående överklassbidraget

När man nu läser de nya reglerna visar det sig att det nya systemet är rena skattefuskträsket.

Maken till krångligheter och kontrollproblem får man leta efter. Antingen måste skattemyndigheterna sätta in enorma kontroller eller helt se mellan fingrarna. Reglerna säger att ”okvalificerade arbetsuppgifter” ska ge avdragsrätt men inte mer specialiserade. Och bara arbetskostnader, inte material-, rese- eller maskinkostnader ska subventioneras.

Subventioneras ska skoputsning, städning, byte av glödlampor, vård av kläder, matlagning, klippning av rosor och buskar, häckar och gräs, tvätt i tvättstugor, lämning och hämtning av ”barn” och läxläsning.

Men däremot inte plantering av nya rosor, buskar, personalens resor till och från arbetet, husdjursskötsel eller privatlärare. Det betyder att skattemyndigheterna måste kontrollera att städföretagen i sina räkningar skiljer på löne- rese- och materialkostnader och hur lång tid hundpromenaden tog. Och detta måste sedan myndigheterna kontrollera ett år efter att städningen gjordes. Och finns då städfirman kvar?

Man måste skilja på hjälp med enkla läxor som är subventionerad och privatundervisning som inte ger avdrag och kontrollera detta ett år efter att det skett. Ska myndigheterna ut i trädgårdarna och kontrollera om rosor och buskar har beskurits och inga nyplanteringar skett? Också detta ett år efter det påstådda klippet! Och att inte flyttstädarna rört möblerna! Och att bara mindre vård skett av kläderna och inte omsyning. Att skorna bara blev putsade och inte lagade!

"Vad var det jag sa", tycks ju onekligen vara på sin plats.

Men att öppna för Fusk, gränsdragningsproblem och ökad administration tycks ju vara något av en hobby hos regeringen som gör precis samma sak när man sänker skatten för tjänsteföretag. Ett drag av regeringen som Teknikföretagen tycker är

”dåligt underbyggt” och ”motverkar viktiga grundläggande principer”
Och Företagarnas chefsekonom Johan Kreicbergs varnar för gränsdragningsproblem
– Du kan tänka dig en Seven Eleven-butik där man både säljer färdigmat och livsmedel. Ska företagaren redovisa antal minuter som den anställda serverar pasta gentemot tiden han säljer mjölk?
Det kan hända att regeringen lyckas få ner antalet svartjobb genom dessa åtgärder, men man skapar i stället en marknad som till stora delar kommer att bygga på skattefusk.

---------------------------------------------------------------------
Alliansfritt Sverige får ett grattis på födelsedagen i efterskott.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Bra inlägg om maffiaregeringen!

Kaj Raving sa...

Tackar!

Anonym sa...

Kan inte två familjer (eller ensamstående) byta husållsnära tjänster, byta fakturor utan att pengar och arbete egentligen är inblandat och sedan göra avdrag i deklarationen? Det borde i så fall vara en höjdare för ensamstående eller fattiga familjer att dra staten och pigälskarna vid näsan samtidigt som man tjänar på sitt eget slit hemma.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...