27 oktober 2007

"Pissa i byxorna"-politik

Landstinget i Kalmar har beslutat att ta bort personalens möjlighet att bedriva friskvård en timme i veckan på betald arbetstid, det skriver Barometern (inte på nätet).

Det är ett riktigt dåligt beslut och det har följaktligen lett till protester. 33 sjukgymnaster har skickat ett brev till landstinget och bett de ansvariga att tänka om. De menar att beslutet kommer att leda till ökad sjukfrånvaro och fler sjukskrivningar. Sjukgymnasten Mats Collén säger att

- Det finns vetenskapliga bevis för att fysisk träning har en direkt påverkan på hur vi mår.


Han undrar vidare om hela lanstingsledningen är inkompetent. Jag måste fråga mig det samma. Varför ger man sig in på en sådan "pissa i byxorna"-politik, med kortsiktiga besparingar som nästan garanterat blir ökade kostnader i det långa loppet?

Tyvärr så är det en röd (nåja, mest sosse-blekröd, men ändå) majoritet som genomför denna vansinniga besparing. Jag hoppas att mina kamrater inte är med på det tåget, utan att de dels tänker på personalens välbefinnande och dels på att det som besparing betraktat är en utomordentligt dålig åtgärd att spara på förebyggande hälsovård. Tvärtom så är det en lönsam investering.

Jag har skrivit om det tidigare
Nu är det bekräftat, det som de flesta ser som en självklarhet. Förebyggande hälsovård leder till att långtidssjukskrivningar och sjukdom minskar på arbetsplatserna. Något som ofta har varit svårt att få företagsledningarna att förstå. Studien som visar detta leds av Irene Jensen, professor i personskadeprevention vid Karolinska Institutet.
Studien visar även svart på vitt att det dessutom är lönsamt för företagen att arbeta förebyggande och hälsofrämjande, eftersom detta leder till ökad produktivitet utöver en rejält minskad sjukfrånvaro.


Nu är i och för sig inte ökad produktivitet mätbar på samma sätt inom landstinget som på företag, men det innebär inte att produktiviteten skulle vara mindre viktig. Men det är inte bara sjukfrånvaron som sjunker och produktiviteten som ökar. Jag har tidigare skrivit
Nu visar dock ny forskning att de stora vinsterna inte ligger i den minskade sjukfrånvaron. I stället ligger dessa i ökningar av såväl produktivitet som kvalitet.
Man kan alltså sluta sig till att friskvården inte bara har betydelse för personalens hälsa och de långsiktiga besparingar det innebär genom att sjukfrånvaron hålls på en lägre nivå. Det har dessutom inverkan på den vård som personalen kommer att tillhandahålla och därmed även en direkt inverkan på patienternas hälsa och välbefinnande genom att vården blir effektivare och håller en högre kvalité.

------------------------------------------------------------------
Björn skriver om biståndsmålet, Ilse-Marie undrar vem man kan lita på, Svensson skriver om fallet Dawit och Björnbrum filosoferar kring integritet och sunt förnuft.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Sådana åtgärder kanske inte finns med bland kriterierna för att få en smiley!

Kaj Raving sa...

Hmm... någon får väl höra med den gode Sven-Otto vad som gäller. Det kanske blir en sur-smiley i stället. Eller en röd smiley. :-)

Kerstin sa...

Bra idé det där med sursmiley. Facken bord dela ut sådana till företag med dålig arbetsmiljö.

Kaj Raving sa...

Jag har redan börjat med det

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...