17 oktober 2007

Inte dubbelmoral, utan ren cynism.

Mitt svar på en insändare, som finns här, fick i sin tur ett svar, det som syns till höger. Detta producerade jag i min tur ytterligare ett svar på, som dock inte tycks bli publicerat.

Det kanske är så att man på Barometern tycker att jag har fyllt min kvot, det är ju inte länge sen som en annan insändare inte togs in.

Men jag tror nog att det egentligen är en klassisk konspiration från högern som jag är utsatt för ;-)


Nåja, jag får väl nöja mig med att publicera svaret här.

Svar till Runo Hagberg.

Du utgår, som företrädare från alliansen vanligtvis gör, ifrån att alla fuskar och du ”anser” att många deltidsarbetslösa går hemma frivilligt. Det visar på en grundläggande skillnad i människosyn oss emellan. Där vänsterpartiet vill lösa problemet med den ofrivilliga deltidsarbetslösheten, som tusentals kvinnor är utsatt för, så går regeringen i stället vidare med sin straffpolitik och sparkar sin vana trogen undan benen för en redan utsatt grupp människor.

Det är ett rent hån mot alla de kvinnor, som utsätts för ett ekonomiskt dråpslag med regeringens politik, att du dessutom kallar dem för att vara myglare. Dessutom så kan jag tala om att som deltidsarbetslös så gäller detsamma som för en heltidsarbetslös; du måste söka arbete och får som regel inte tacka nej om du erbjuds kompletterande timmar eller en större tjänst. Skulle man göra det så blir man avstängd från a-kassan, precis som alla arbetslösa.

Till skillnad från dig så vet jag, liksom mängder av deltidsarbetslösa kvinnor, att tusentals kvinnor inom framför allt vård-, handel- och restaurangbranschen helt enkelt aldrig får möjlighet att arbeta heltid, oavsett konjunktur, därför att arbetsgivarna tycker att det är behändigt med dessa små tjänster. Så är det även idag, när Sverige är inne i en högkonjunktur av sällan skådat slag. I det läget, i denna högkonjunktur, så passar regeringen på att straffa dessa kvinnor för något som de inte har inflytande över. Hur ska det sen gå när vi går in i en lågkonjunktur, vilket sker förr eller senare?

Vänsterpartiet vill till skillnad från regeringen göra någonting åt problemet med att kvinnor hänvisas till ständiga deltider. Därför föreslår vi i vår budgetmotion en lag om rätt till heltid, vilket skulle leda till att många kvinnors beroendeställning minskas då deras möjligheter till egen försörjning ökar.

Regeringens politik leder i stället till att många kvinnor straffas in i ett beroende, av socialbidrag eller en man med bra lön, för att klara sig. Detta kan leda till att exempelvis kvinnor i ett misshandelsförhållande får ännu svårare att bryta sig loss, med mycket lidande som följd.

Regeringens politik går alltså ut på att gräva en kvinnofälla ännu djupare och straffa en stor grupp kvinnor som inte får möjligheten att arbeta så mycket som de önskar. Samtidigt så vill ni skapa ytterligare en kvinnofälla genom att betala en helt annan grupp kvinnor för att hålla sig borta från arbetsmarknaden.

Det är inte bara dubbelmoral, det är ren cynism!

Kaj Raving
Ordf. vänsterpartiet Nybro

-----------------------------------------------------------------

Alliansfritt Sverige så kan man läsa om de ständiga favoriterna Wykman och Federly, Svensson skriver om fusk och Zana kommenterar partiledardebatten medan HBT-sossen kommenterar hovrättsdomen mot Stureplansprofilerna.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

6 kommentarer:

Bazooka sa...

Vad ska man säga! För det första så är det ganska vanligt att exempelvis män jobbar heltid inom handeln medan kvinnor jobbar deltid. Således borde problemet ha sin lösning!

Man kan jun misstänka att arbetsgivarna utnyttjar det faktum att vi skattebetalare i många fall står för resten av lönen med hjälp av a-kassan. Ett missbruk av a-kassan kan man tycka. Det man kan ifrågasätta är varför kvinnor som jobbar på deltid med taskig lön ska betala en massa pengar till ett uruselt fack som inte kommit tillrätta med problemet för länge sedan.

Kaj Raving sa...

"För det första så är det ganska vanligt att exempelvis män jobbar heltid inom handeln medan kvinnor jobbar deltid. Således borde problemet ha sin lösning!"

Förstår inte vad du menar med det.

"Det man kan ifrågasätta är varför kvinnor som jobbar på deltid med taskig lön ska betala en massa pengar till ett uruselt fack som inte kommit tillrätta med problemet för länge sedan."

Du menar att facket skulle ha varit mycket tuffare och strejkat för att få igenom kravet på rätt till heltid? Kanske gått ut i en politisk strejk för att pressa på för en lagstiftning?

I så fall är vi ju ganska överens :-)

Högermannen sa...

Ha. Varför tänker dun inte på alla de lågavlönade kvinnor inte mist i offentlig sektor som du och dina vänner vill beskatta ännumer, ännu tuffare. Det skall kosta att arbeta tycks vara devisen. Om du nu får för dig att studera vidare för att kunna få ett jobb med lite mer betalt så skall du straffas ännu hårdare. det är din rättvisa det. Och nej vi inom högern tror inte att alla fuskar. Det är däremot så att vi inser attr ett givmilt transföreringsystem leder till att ett fåtal gör det. Ni tycks tro att ingen gör det! Det är både naivt och dumdristigt på en och samma gång. Ert högskattetänkande klämmer åpt de vanliga arbetarna, tänk på det innan du beröstar upp dig för mycket!

Kaj Raving sa...

Högermannen: Om du hade bekymrat dig om att kolla upp saker och ting, så hade du kanske sett att vänsterpartiet vill sänka skatten för bland annat låginkomsttagare.

Om ni tror att ett fåtal fuskar, varför då straffa alla? Vi inom vänsterpartiet tror inte att kollektiv bestraffning är ett bra sätt att komma till rätta med att enskilda individer fuskar. Att straffa en redan utsatt grupp för att ett fåtal eventuellt fuskar är både cyniskt och elakt.

Vår skattepolitik innebär en transferering från de välbärgade till de utsatta. Det klämmer definitivt inte åt den vanlige arbetaren. Däremot så kläms den vanlige arbetaren åt när regeringen raserar välfärden för att gynna de redan välbärgade.

Anonym sa...

Hej,

Problemet med att så många personer sitter fast i ”deltidsfällan” har sin grund i det nuvarande A-kassesystemet, som möjliggör livslång försörjning på deltidsarbete. När detta system försvinner så kommer även den destruktiva deltidskulturen som finns i många branscher att försvinna. Regeringen straffar inte deltidsarbetarna genom A-kasseförändringarna, de tar bara bort ett kravlöst välgörenhetssystem som aldrig borde ha funnits där överhuvudtaget.

När det gäller fusk och överutnyttjande av transereringssystemen i Sverige har vi varit alltför blåögda alltför länge. Den allmänrådande politiskt korrekta bilden av människan som en god och ärlig varelse som inte vill något annat än att arbeta och göra rätt för sig saknar till stora delar förankring i verkligheten. Utkomsten av de politiska samtalen blir därför bristfälliga då premisserna från början är felaktiga. Som ett resultat av detta lever vi i dag i ett Sverige där enorma summor felaktigt betalas ut via transfereringssystemen. Det är inte ett fåtal svenskar som fuskar, utan en stor del av befolkningen. Först när man accepterar denna verklighet kan man göra något åt problemet. A-kassereglerna för deltid tillhör ett av de system i den svenska välfärdspolitiken som på det mest förföriska sätt inbjuder människor till fusk. Att förneka den otvivelaktiga sannolikheten i att en stor del av de deltidsarbetande svenskarna överutnyttjar systemet förefaller mig oförklarligt, exceptionellt naivt och samhällsekonomiskt destruktivt.

Kaj Raving sa...

Hej Anonym.

Så du tror att alla företag och kommuner kommer att sluta med deltidsjobb för att man förbjuder deras anställda att stämpla upp till heltid? Och du kallar mig naiv!

"Det är inte ett fåtal svenskar som fuskar, utan en stor del av befolkningen."

Alla undersökningar som jag har sett visar snarare att det endast är en bråkdel av svenskarna som fuskar, trots att man har gjort massiva insatser för att visa motsatsen. Det är således du som måste acceptera verkligheten.

"Att förneka den otvivelaktiga sannolikheten..."

Vilket skitsnack. Den otvivelaktiga sannolikheten ligger endast i att högern ljuger sig blå för att visa att människor fuskar så mycket de kan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...