09 oktober 2007

Bra gjort Ohly!

På en fotbollsmatch som Lars Ohly var på så tände ett gäng killar ur klacken bengaliska eldar, skriver Aftonbladet. Eftersom detta inte är tillåtet och dessutom kan innebära fara för omgivningen, så fick det Lasse att reagera
– Jag sa till dem redan före matchen, men så hände det igen. Så jag gick ner
till dem och sa ”vad fan håller ni på med?”.

Den senaste tidens mediabild har präglats av en rad tragiska händelser där den gemensamma nämnaren har varit ungdomars agerande.

I Rödeby trackasseras en familj av en grupp ungdomar, tills det slutligen brister för pappan. Det slutar med att en utav ungdomarna dör och en annan skadas svårt när pappan använder sitt hagelgevär. I Stockholm misshandlas en ung kille så svårt av ett gäng jämnåriga killar att han senare avlider av sina skador. Exemplen kan säkert göras många fler och vad som ligger bakom just dessa händelser kan man ju bara spekulera i.

I det här läget så känns det skönt att se att någon vågar reagera och säga ifrån när ungdomar agerar som de gjorde här. Att någon ifrågasätter deras agerande. Jag tror att det är nödvändigt att fler vuxna vågar sätta gränser och vågar bry sig om andras barn. Att fler vuxna vågar säga till barn som man tycker gör något fel, i stället för att bara muttra surt om ouppfostrade barn och oansvariga föräldrar, vilket jag tror att många gör idag. Jag tror att det skulle kunna bespara oss många tragedier.

Aftonbladets rubrik på artikeln
UTBROTTET

och artikelns vinkling följer förvisso den gängse mallen för hur vänsterpartiet (och vänstern över lag) skildras i media (kolla dessa två inlägg med kommentarer).

Man väljer att i stället fokusera på det positiva i att Lasse reagerar när ungdomarna agerar på ett sätt som rentav kan vara farligt för omgivningen, så väljer man att i stället fokusera på att han har svurit och skrikigt. Till råga på allt så ställer man den urbota frågan
Varför är du så emot att de tände eldarna?

Man kunde ju ha hoppats på att journalistiken någon gång skulle höja sig från den sedvanliga pinsamma Aftonbladet-nivån och kanske ifrågasatt varför ingen annan sa ifrån. Men det var uppenbarligen för mycket begärt.

Det var i alla fall bra gjort av Lasse. All heder åt honom!

-------------------------------------------------------------------

Svensson skriver om människovärdet och Petter skriver om medias rapportering och Kerstin är inne på samma område.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

6 kommentarer:

Erik sa...

Media har ju rätt att vinkla artiklar, och lars ohly är sannerligen en av de mest utskrattade inom politiken, man får verkligen sitt rykte skadat när man har varit kommunist helt enkelt, och han framstår inte som en seriös politiker, inte ens av oss sossar eller miljöpartister. Tror den killen skadar ert parti ärligt talat

Kaj Raving sa...

Givetvis har media rätt att vinkla sina artiklar som de vill.

Problemet är att de konsekvent gör just det samtidigt som de försöker framhålla sig som objektiva och opolitiska.

Eventuell dåligt rykte hos Ohly är ju inte heller särskilt märkligt när allt vinklas på det sätt som görs i artikeln.

Det han gör är ju enbart positivt, men bilden uppmålas ändå som negativ. Att det ständigt ser ut på är ett problem för vänsterpartiet.

Nicke Grozdanovski sa...

Trots att han är en Djurgårdare så gjorde Ohly helt rätt. Man får inte tända eldar på läktarna och ändå framstås han som det var han som var problemet när han försökte förhindra detta. Märkligt, men inte förvånande. Är så trött på detta. Han borde ju framstå som hjälte och hade Djurgårdaren Fredrik Reinfeldt gjort samma sak så hade han varit upphöjt till skyarna nu av media. Det är skillnad på folk o folk tydligen

Nicke Grozdanovski sa...

Erik: Hur kan man vara socialdemoktat o samtidigt kalla sig liberal?

Kaj Raving sa...

Märkligt, men inte förvånande, sa Bull...

david sa...

Problemet ar inte Aftonbladets (aven om det ar en skittidning) vinkling.

Problemet ar att Lars Ohly gar "systemets" arenden - just det han sager sig bekampa - nar han protesterar mot att ett par ungdomar som brinner for ett fotbollslag vill visa sitt stod genom att skapa en levande laktare.

Det ar problemet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...