06 oktober 2007

125 års kamp för djuren.

Djurens rätt grundades 1882 på Stockholms slott av prinsessan Eugénie. Förbundet, som då hette Nordiska samfundet för bekämpande af det vetenskapliga djurplågeriet, fyller alltså nu 125 år och SvD uppmärksammar dagen till ära förbundets protester mot användandet av djur i reklamen. Siw Ågren från Djurens rätt menar att
–Det ligger inte i djurets intresse att vara med i filmen. Schimpansen är inget familje-djur utan finns på djurpark och har kanske tagits in i en miljö som är helt obekant för honom, det vill säga en studiomiljö.
Personligen kan jag inte se att det skulle vara värre att schimpansen tagits in i en studio än att han/hon får sitta i en inhägnad hela dagarna. Snarare tvärt om då, det blir ju som en dags bevakad permission för en livstidsfånge. Jag menar, hur ofta får en schimpans på en djurpark möjlighet att uppleva något nytt? Ska man protestera mot något så är det i så fall att schimpanser, eller något djur alls för den delen, över huvud taget får spärras in på djurparker. (Läs gärna Tidningen Djurens Rätt 5/07 som har djurparkerna som tema, tyvärr finns den inte på nätet än.)

Men jag utgår ifrån att hon inte anser att det är i djurens intresse att sitta inlåsta i djurparker heller och visst kan det finnas andra aspekter, när man tar hänsyn till den situation som nu faktiskt råder. Därför så har Tele 2 verkligen stigit i värde i mina ögon i och med att de dragit tillbaka reklamen efter att en schimpansskötare kontaktat dem. Thomas Ekman, försäljnings- och marknadschef på Tele2, säger
– Hon ansåg att även om schimpansen i filmen kommer från en välskött park i Belgien uppmuntrade filmen andra företag att göra samma sak med djur som inte mår bra. Många schimpanser lider. Därför stoppade vi filmen.
All heder åt dem!

Även prinsessan Viktoria har stiget något snäpp i mina ögon sedan Aftonbladet uppmärksammat att hon av etiska skäl vägrar att bära päls. Dessutom så vill hon av samma skäl inte följa i pappas jägar-fotspår, trots att hon har jägarexamen. Ann-Christine Jernberg på hovets informationsavdelning säger
– Det är ingen hemlighet att kronprinsessan brinner för djur.
Nu väntar jag med spänning på att hon ska ta det etiska steget fullt ut och bli vegan. Det vore en PR-vinst det.

Jag vill i alla fall utropa ett stort GRATTIS! till Djurens Rätt och bifogar en förhoppning om att förbundet inte ska behövas i så många år till.

P.s. Till er som anser att det är ok att ha djur i djurparker "för de känner ju inte till något annat" - tycker ni detta är ok också?
-----------------------------------------------------------------
Intisbloggen skriver om hur Irans regim försökte kidnappa Che Guevara och Ilse-Marie lovar att inte lägga ner bloggandet, vilket jag tackar för.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...