21 september 2007

Vårdnadsbidrag och ojämställd ekonomi.

SvD skriver om vårdnadsbidraget igen och bekräftar åter att precis det som kritikerna varnar för i Sverige har inträffat i Norge.

Bidraget kostar stora pengar som kunde ha gått till förskolan i stället. Bidraget försvårar integrationen och bidraget är en kvinnofälla av rang.

Jag behöver inte skriva om det igen, Josefin Brink har redan gjort det på ett lysande sätt.

SvD skriver också om de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män och att dessa inte har förbättras på tolv år enligt en redogörelse i jämställdhetsbilagan till regeringens budget. man skriver bland annat att
"Att skillnaderna fortfarande består beror huvudsakligen på att den ojämna fördelningen av betalt och obetalt arbete inte kunnat brytas"
Man behöver knappast vara ett geni för att lista ut att denna situation kommer att förbättras för att kvinnor får betalt för att stanna borta från arbetsmarknaden och att vårdnadsbidraget därför är ett riktigt bottennapp ur jämställdhetssynpunkt.
Det råder stor enighet om att en avgörande orsak till diskrimineringen av kvinnor i arbetslivet är det faktum att kvinnor tar ut lejonparten av föräldraledigheten och därefter behåller huvudansvaret inte bara för barnen utan för hela paketet av vardagsarbete i hemmet.

[...]

Med vårdnadsbidraget kommer arbetsgivare att börja kalkylera med risken för upp till fyra års frånvaro - med varje barn. Det lär inte göra kvinnor mer attraktiva på arbetsmarknaden för att uttrycka det milt.
Å andra sidan så är ju jämställdhet inte något som kristdemokrater gjort sig kända för att sträva efter.
--------------------------------------------------------------

Björn kommenterar att regeringen i realiteten skär ner i den offentliga sektorn.
Ilse-Marie skriver om regeringens konfiskation av fackens avtalsförsäkringar.
Mikael tycker att borgare sk uteslutas ur facket.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om vårdnadsbidraget fått röstberättigde inte sällan vita bibelgifta heterofilkarlar att stanna hemma med avkomman som dom oskyddat sexat sig till så skulle jag stött iden.

Här handlar det ju bara om dessa karlar som vill ha bullbakande gratisfruar vid spisen som tar hand om avkomman som heteromännen tycker alla andra ska betala för- via skattsedeln.
Dags att döpa om vårdnadsbidraget till pitt-avgift?

Är det bara att pitta loss oskyddat och sen förvänta att andra ska betala?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...