13 september 2007

SvD:s Per Gudmundson - en "nyttig idiot"

Usama bin Ladin har lagt sig till med en socialistisk retorik skriver Per Gudmundson på SvD.

Så, min fiendes fiende är min vän... eller? Nej, knappast när det handlar om Usama bin Ladin i alla fall. Snarare då: med sådana vänner så behöver man inga fiender.

Att bin Ladin har lagt sig till med en socialistisk retorik gör honom knappast till socialist. Tvärtom så kommer han, som religiös fundimentalist, i mina ögon alltid att vara fiende till ett sociakistiskt ideal. Och just som Gudmundson skriver så går knappast någon inom vänstern på hans nya retorik.

Det är troligtvis Gudmundson lika medveten om som jag, men det är uppenbart att han och hans gelikar framöver kommer att ägna sig åt guilt by association i stor skala. han har redan noggrant lagt grunden genom att påpeka att
Det hela [den socialistiska retoriken, min anm.] är noga uttänkt för att öka kraven på att minska krigsansträngningarna.
samtidigt som han drar paralleller till Sovjetunionen.

Uträkningen blir mycket enkel och lyder: Usama bin Ladin använder sig av socialistisk retorik och uppmanar människor att vända sig emot det kapitalistiska systemet och dess företrädare (USA). Med ett sant guilt by association-tänkande så innebär det nu att de som protesterar mot det kapitalistiska systemet och dess krig är bin Ladins "nyttiga idioter" som går hans ärende och därmed understödjer en terrorist.

Så ser det givetvis inte ut i verkligheten. Man kan mycket väl vara emot kapitalismen och dess krig utan att för den skull vara för den terrorism som bin Ladin symboliserar. Detta är Gudmundson givetvis väl medveten om, men det passar honom givetvis mycket bättre när han genom grova förenklingar kan påmåla ideologiska motståndare en egenvald bild som visar på kopplingar och ställningstaganden som i själva verket inte existerar.

Men genom att göra så, genom att måla bilder i enbart svart eller vitt för att på så sätt tysta kritiska röster, så gör han sig själv till en "nyttig idiot" i de totalitära och anti-demokratiska krafternas tjänst.

Själv tänker jag inte ge någon religiös fundamentalist mitt stöd, oavsett om han sitter i en grotta eller i Vita Huset

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Bengt sa...

Det är dessutom inte ens troligt att Usama bin ladin ens existerar längre...

Kaj Raving sa...

Som socialist är han definitivt död i alla fall :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...