12 september 2007

Ska socialdemokraterna befästa sin reträttpolitik?

Socialdemokraterna ska se över sin arbetsmarknadspolitik och det gör mig orolig.

Visserligen är det både lättförståligt och definitivt välbehövligt att de gör det, eftersom deras otydliga arbetsmarknadspolitik var en utav huvudorsakerna till att borgarna kunde flytta in i Rosenbad för ett år sedan.

Men samtidigt så ger det mig ilningar av obehag när jag får veta att socialdemokraterna ska "omvärdera sin syn" i olika frågor. Att de omvärderar en fråga innebär nämligen vanligtvis att de tar ytterligare ett kliv högerut, mot mittfåran. Ytterligare ett kliv bort från sina socialistiska värderingar och ytterligare en svansande eftergift för kapitalets makt.

För det är så den socialdemokratiska politiken har sett ut sedan 80-talet. Steg för steg har man retirerat från sin socialistiska grundsyn av rädsla för att utmana storkapitalet.

Den kompromisspolitik med vilken de en gång kom till makten och som man sedan, med relativt stor framgång, det måste erkännas, bedrev under flera årtionden, den politiken övergavs efter att man förlorat makten till borgarna på 70-talet. Kompromisspolitiken byttes då mot ut mot en reträttpolitik.

Kanske var det självförtroendet som fick sig en knäck. Kanske tappade man tron på att en förändring av det kapitalistiska samhället var möjlig. Kanske var det därför som socialdemokraterna sedan de återtog makten i början av 80-talet inte på allvar har utmanat det kapitalistiska systemet, utan enbart bedrivit något som kan liknas vid en hopplös fördröjningsstrid inför en oundviklig nyliberal seger.

Detta agerande, utan självförtroende, utan egen agenda och utan att utmana förstärktes sedan ytterligare sedan de återigen förlorade makten 91-94 och den politik som de sedan dess bedrivit har i många stycken lika gärna kunnat vara utformad utav borgarna, men har kamoflerats som en nödvändig kris-politik.

Detta gör mig orolig för hur det kommer att se ut om och när borgarna sparkas ut från Rosenbad. Kommer socialdemokraterna då att befästa sin reträttpolitik eller kommer man att med självförtroende våga utmana de kapitalistiska krafterna? Kommer ett maktskifte 2010 verkligen att innebära ett reellt skifte gentemot den förda borgerliga politiken?

Jag är rädd för att det inte gör det. Helt avgörande kan vara hur starkt vänsterpartiet blir.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...