03 september 2007

Lönsam arbetsmiljö.

Jag har tidigare skrivit om att det är lönsamt för företagen att investera i förebyggande hälsovård. Att dessutom ett aktivt arbete för att förbättra arbetsmiljön leder till ökade vinster i form av minskade kostnader för sjukfrånvaron är ett ganska välkänt faktum.

Nu visar dock ny forskning att de stora vinsterna inte ligger i den minskade sjukfrånvaron. I stället ligger dessa i ökningar av såväl produktivitet som kvalitet.

En studie från SSAB utav en förbättring av arbetsmiljön visar att minskad sjukfrånvaro stod för endast två procent av de ekonomiska effekterna. 39 procent kom i stället utav en högre produktivitet. Den stora vinsten, 59 procent, kunde däremot kopplas till en förbättrad kvalitet.

Sammantaget så innebar dessa vinster att hela investeringen på 11,3 miljoner kronor var intjänad på bara två år.

På endast två år så var alltså hela arbetsmiljöinvesteringen återbetald och företaget kunde därefter fortsätta kamma hem rena vinster utav investeringen. Det borde väl få en och annan siffernisse på företagen att gå i spinn eftersom många maskininvesteringar kan ta betydligt längre tid att räkna hem.

Två studier, utförda på Volvo respektive Saab, bekräftar dessutom bilden genom att den visade att risken för brister i kvalitén hade ett tydligt samband med hur stor risken för en belastningsskada var på arbetsstationen.

Att det sedan innebär minskat lidande och höjd livskvalitet för många människor kan man väl i sammanhanget se som en ren bonus.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Francisco d'Anconia sa...

Och detta är ett argument för socialismen varför...?

Kaj Raving sa...

Och jag har påstått att detta är ett argument för socialism... när?

Du tror inte att det är ett argument för att satsa på arbetsmiljön... eller?

Det kanske var lite för subtilt för dig?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...