18 september 2007

Kristdemokrat nobbar jämställd förskola.

SvD har i en serie artiklar uppmärksammat hur könsrollerna förstärks i förskolorna och hur flickorna får stå tillbaka för pojkarnas behov. Inte minst så har man uppmärksammat hur bland annat förskolan Tittmyran uppmärksammade hur man omedvetet men konsekven förstärkte könsrollerna i barngrupperna samt, inte minst, hur man tog tag i detta genom ett aktivt genusarbete.

Men detta, att aktivt uppmärksamma den ojämlika behandlingen och att aktivt motarbeta ett cementerande av och en fastlåsning i könsrollerna hos barnen är ingenting som faller kristdemokraterna på läppen.

Ledamoten i kristdemokraternas partistyrelse, Anders Sellström säger
Jag skulle aldrig sätta mina barn på genusdagis. Kvinnor och män är olika på utsidan och jag är övertygad om att det gäller insidan också.
Visst är könen olika. Rent fysiologiskt i alla fall. Men i övrigt då, hur olika är vi egentligen då?
Hur förhållandena verkligen ser ut lär vi knappast nånsin få reda på eftersom det skulle kräva studier av en mängd barn av båda könen som isolerats helt från sin omgivning under hela sin uppväxt. Knappast särskilt humant.

Min åsikt är i alla fall klar. Könet är en till stora delar social konstruktion där bilden av "manligt" och "kvinnligt" är en bärande del av barnens socialisationsprocess som förskolan är en viktig del utav. Detta bekräftas ju bland annat utav det tidigare nämnda arbetet på Tittmyran och inte minst utav forskningsprojektet ”Att göras till riktig pojke” där man har studerat hur bilden av en "riktig" pojke skapas i förskolan och skolans första år.

I den kristdemokratiska föreställningsvärlden så tycks det vara lika klart att kvinnor föds till att ta hand om barn och hushåll medan mannen arbetar. Annars så
riskerar hela samhället till slut att kantra
Därför så tycker han inte heller att genustänkandet ska genomsyra alla förskolor. Nej, vissa förskolor måste ha kvar rätten att förstärka de rådande könssterotyperna för att lägga grunden för ett fortsatt ojämställt samhälle där inga avvikelser från de rådande normerna tillåts.

Och det kan man ju ha förståelse för att han tycker. Hur ska kristdemokraterna annars kunna bevara sin medlemskår?
------------------------------------------------------------
Tillägg: Alexandra och Monica utvecklar ämnet ytterligare på ett utmärkt sätt.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

8 kommentarer:

Alexandra sa...

Oerhört bra inlägg. Jag var "tvungen" att länka till det i min blogg ;)

pia sa...

Jag förstår inte riktigt vad kristdemokraterna är så rädda för! Har läst om Tittmyran och tycker att deras tänkande är supervettigt. Hur kan man vara emot det, annat än om man har fördomar?

Kaj Raving sa...

Alexandra: Med risk för att det blir lite ryggdunkarklubb över det hela, så utvecklade du ämnet på ett utmärkt sätt. Det blir givetvis länk tillbaka :-)

Kaj Raving sa...

Pia: Jag fattar inte heller hur man kan vara emot det. I fallet med Tittmyran så handlar det ju dessutom om att man har dokumenterat direkta orättvisor som man arbetar för att rätta till.

Tyvärr så är det ju inte heller bara kristdemokrater som har så grova fördomar, men jag hoppas och tror på att det är en utdöende art. Men det kommer att ta tid. Jag själv lär knappast få uppleva ett riktigt jämställt samhälle.

Och andra aspekter än jämlikhet mellan könen kommer säkerligen att ta ännu längre tid att komma till rätta med, men jag är ändå optimistisk nog att tro att det kommer att komma en dag, även om jag misströstar lite när jag läser om sådana som Anders Sellström.

Monica Olsson Kolkman sa...

Tack för länken!

Kaj Raving sa...

Väl bekomme.

Mikusagi sa...

Åh, en vänsterbloggare som bloggar om genus!
Av någon anledning har jag mest slussats runt bland högerbloggar och nu är jag bra trött på dem.
Bra inlägg!

Kaj Raving sa...

Tackar!

Nu kan jag känna mig lite som en räddare i den borgerliga nöden då :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...