27 september 2007

Jägarna vill inte tvingas jaga nyktra!

Jägarförbundet vill inte att jägarna ska behöva ha några krav på sig när det gäller nykterhet och skjutskicklighet, skriver tidningen Djurens Rätt (inte ute på nätet än).

Jägarförbundet har fått ett uppdrag från regeringen att göra jakten säkrare samt att minska på antalet djur som skadeskjuts varje år.

Tusentals älgar skadeskjuts nämligen varje år och flera människor vådaskjuts, emellanåt med dödlig utgång. Dessutom så har enbart i årets björnjakt en mängd skadeskjutningar skett. Så många att Magnus Kristofferson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jämtlands län säger
Det är allvarligt. Så här får det inte gå till. Jägarna har tydligt visat
att de inte kan hantera björnjakten under nuvarande omständigheter.

Jägarförbundets vision är noll procent skadeskjutningar och dess ordförande Torsten Mörner menar att

Det är inte acceptabelt med skadeskjutningar.

Vidare så säger han

Det handlar om jägarnas skjutskicklighet och omdöme.

Trots det så är han inte beredd att acceptera några som helst krav på att jägarna ska kunna bevisa sin skjutskicklighet i årliga skjutprov, vilket Djurens Rätt anser ska införas.

Han är också emot att ett lagstadgat förbud mot att jaga utan att alkohol är inblandad, vilket jag tycker är mycket märkligt. Borde det inte vara naturligt med en lag mot att jaga onykter? Eller tycker man att det är ok med jägare som värmer sig med hjälp av pluntan på passet?

Jag menar, när jägaren sitter i en bil så förlitar man sig inte enbart till hans omdöme. Därför har stiftat en lag mot att köra berusad, just för att alla inte har omdöme nog att låta bli.

Men när det gäller att hanskas med ett livsfarligt vapen så behövs uppenbarligen inga sådana begränsningar enligt Jägarförbundet, utan då ska enbart jägarens omdöme styra.

Jag förstår att Torsten Mörner helst inte ser någon offentlig kontroll av jakten.

-----------------------------------------------------------------

Björn skriver om Filippas skolk, Svensson skriver om den senaste oppinionsundersökningen och Ilse-Marie har sett Mikael Moores senaste film.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

6 kommentarer:

Miss Jurist sa...

Ska man skratta eller gråta? Hur kan de motsätta sig ett sådant förslag? Personligen avskyr jag jakt, men SJÄLVKLART skall man kräva att jägarna är nyktra under jakten samt att deras skjutskicklighet skall prövas. Det är väl det minsta man kan begära? Har jägarna inte själva bevisat att det är nödvändigt; jag menar, hur många gånger har man inte hört om jägare som varje år skjutit ihjäl en jägarvän efter att ha misstagit denna för t.ex. en älg eller björn? Haha, heeelt otroligt! Nyktert är nödvändigt. På så sätt kanske de kan sikta bättre, och minska skadeskjutningarna mot både djur och människor. Jag ställer mig helt positiv till en lag om att jägare skall vara nyktra under jakten, samt att årliga skjuttest införs.

För övrigt ett mycket intressant ämne, och så bra skrivet av dig!

Kaj Raving sa...

Tackar och bockar.

Jo, jag förstår inte vad som skulle kunna vara så kontroversiellt med att jägarna ska kunna bevisa sin skjutskicklighet och nykterhet. Det borde väl vara absoluta minimikrav i alla fall.

Pauline sa...

Oj, det tog jag som en självklarhet. Har inte ens vetat att man får jaga onykter. Tycker att det är väldigt konstigt att man får det! Hm..

Kaj Raving sa...

Visst borde det vara självklart och i ärlighetens namn så har många jaktlag egna regler för detta.

Det är ju just i ljuset av att det borde vara så självklart för alla, som jägarförbundets motstånd mot en lag som reglerar det ter sig så märkligt.

Anonym sa...

Jägarförbundet agerar inte seriöst.
För varför är man emot??
Helt obegripligt, men sen har man haft gamla avdankade skjutglada ÖB:ar som ordförande också....

Rasmus R. sa...

Det är väl klart att jägareförbundet INTE vill ha en lag som förbjuder jägarne att vare alkoholpåverkade i förbindelse med jakt.
Om man gick in för detta skulle medlemssiffrorna rasa.
Det är mer vanligt än ovanligt att man möter upp på älgjaktsprimiären bakfull och inte alls ovanlig att en och annan "faller ifrån" under dagens gång efter att ha "reparerat" skadan med lite till kaffen!

Sedan är Mörner en riktig hycklare som tidigare var mycket kritisk till svineriet med grytjakt, men nu inte vill agera mot denna, nu han har alla möjligheter att göre något bra.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...