06 september 2007

Girigt gnäll!

Svenskt Täringsliv har sin vana trogen gnällt över de "kraftiga" löneökningarna i allmänhet och fackens låglönesatsning i synnerhet, alltsedan avtalsrörelsen drog igång i våras.

"Svensk industri tappar i konkurrenskraft gentemot omvärlden", "omvärlden drar ifrån", "sjunkande vinster hotar jobben", osv, osv lyder det stående temat.

Nu visar den senaste rapporten från Medlingsinstitutet dock att det åter igen bara var struntprat. Både konkurrenskraft och vinster ökar nämligen i Sverige, bland annat beroende på en rekordartad ökning av produktiviteten, det kan man läsa i Dagens Arbete.

Denna produktivitetsökning innebär att lönekostnaden per producerad enhet faktiskt har sjunkit med över två procent, trots löneökningarna. I andra viktiga industriländer som exempelvis USA och Japan så ökar i stället lönekostnaden per producerad enhet.

Lönekostnaderna har alltså relativt sett sjunkit avsevärt i Sverige, särskilt i jämförelse med andra jämförbara industrinationer. Detta innebär i sin tur allt större vinster för företagen, medan arbetarna får en allt mindre andel av det värde de producerar.

Svenskt Täringsliv har trots att aktieutdelningarna slår alla rekord och trots att aktieägarna tömmer företagen på deras resurser, trots att vinsterna ökar och trots att lönekostnaderna sjunkit relativt sett, ändå mage att gnälla över att de allra lägst betalda får någon hundring extra i månaden.

Det om något visar väl att i deras giriga värld så är varken "mycket" eller "mer" mycket nog.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Så var det ju de där 100 miljarderna i bonusprogrammen, som naturligtvis tär ofantligt på statens budget. Lika mycket som grundskola och gymnasium kostar och ungefär dubbelt så mycket som militären drar.

De är verkligen tärande de där VD:arna som styr SN, så din terminlogi Svensk Täringsliv, är mycket träffande.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...