07 september 2007

Extra, extra, read all about it! Borgarna bedriver klasspolitik!

Nja, riktigt så extraordinärt är det väl kanske inte.

Vårdval Stockholm slår mot vårdcentralerna i de fattigaste områdena och gynnar de i de rikaste, skriver SvD efter att ha tagit del av hemligstämplat (!) material från hälso- och sjukvårdsförvaltningen .

Men är någon verkligen förvånad?

För dem som inte har låtit sig förblindas av borgarnas förnyade retorik så är det väl knappast något nytt under solen. För vad det egentligen handlar om är ju alldeles vanlig borgerlig politik: ta från dem som redan har det svårast och ge till dem som redan har det bäst.

I just detta fall så blir det dock väldigt tydligt vad deras klasspolitik innebär. Man väljer att helt bortse ifrån de socioekonomiska faktorerna i det nya ersättningssystemet.

Mottagningar som tidigare fick extra ersättningar för att de hade många lågutbildade, personer med låga inkomster, invandrarbakgrund och stor psykisk ohälsa får med det nya systemet inget extra tillskott. Därför så förlorar mottagningar i många socialt utsatta områden i ett slag runt 40% av sina intäkter. Trots att forskning visar att vårdbehovet, och därför även kostnaderna, är större i dessa områdena.

Vinnarna däremot, mottagningarna i exempelvis Nacka, Bromma och Stockholms innerstad, får i stället ökade intäkter med upp till nästan 50%.

Det är ju inte så svårt att inse att det är de som bor i de redan mest utsatta utav Stockholms förorter, de som har störst behov av en väl utbyggd hälsovård, som kommer att drabbas av försämrad hälsovårdsservice. Snart får de väl i borgarnas Stockholm förlita sig till välgörenhet i stället för en välfärd värd namnet.

Å andra sidan så kan de ju glädjas åt att borgarna har sett till så att de som bor i Stockholms mest välbärgade delar kommer att få en utökad service.

Så… inget nytt under solen.

Björn skriver också om detta.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

4 kommentarer:

WysiWyg sa...

Rätta mig om jag har fel, men har inte borgarna varit rätt öppna med att de förväntar sig att olika former av välgörenhetsorganisationer ska ta över delar av välfärden?

Om jag inte missminner mig så är det väl så ungdomsgarantin ska fungera? Om du inte får något jobb så ska du få en "sysselsättning" hos någon välgörenhetsorganisation. Kan ha missförstått dem dock.

Walle sa...

Du Kaj, vart har du varit i natt/i kvæll? Ledig måhænda?

/nattugglan.

Kaj Raving sa...

Wisiwyg: Om de har varit så öppna med det vet jag inte, men jag vill minnas att de har talat om att "möjligheten" ska finnas.

Kaj Raving sa...

Walle: Ledig och dessutom tidigt i säng!

Det du! ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...