15 september 2007

En generös a-kassa är bra för samhällsekonomin.

Regeringen bygger sin arbetsmarknadspolitik på att människor som är arbetslösa är lata och måste piskas till en desperation som gör att de tar ett arbete, vilket som helst. Detta är en politik som vi i vänsterpartiet menar leder fel. Den politiken leder bara till en utveckling av lågproduktiva låglönejobb, vilket inte gynnar samhällsekonomin.

Och nu får vi stöd för vår ståndpunkt, från oväntat håll. Nämligen från OECD.

Den senaste forskningen visar nämligen att regeringens politik bygger på gamla och felaktiga premisser, det skriver TCO-tidningen. Att den dessutom bygger på en skrämmande människosyn skriver de inte, jag antar att de räknar med att alla vet det ändå.

Forskningen visar nämligen att en generös a-kassa är det samhällsekonomiskt mest fördelaktiga, inte tvärt om, vilket är regeringens medicin.

Att arbetslöshetsperioderna blir längre betyder nämligen enligt OECD inte att samhällsekonomin och BNP-tillväxten påverkas negativt. Tvärtom.

En hög a-kassa innebär nämligen att människor inte tvingas till att ta första bästa jobb som dyker upp för att klara vardagen, vilket regeringens politik tvingar människor till, utan de kan i stället söka ett mer kvalificerat och bättre betalt arbete.

När människor inte är lika desperata och tvingas ta första bästa jobb så blir matchningen i stället desto bättre. Människor tar i stället arbeten som motsvarar deras förmåga och man undviker därmed ett stort slöseri med resurser. Man får helt enkelt rätt man/kvinna på rätt plats på en till stora delar kvalificerad arbetsmarknad i stället för den låglönemarknad som regeringen arbetar hårt för att skapa.

Även andra studier bekräftar något som fackföreningsrörelsen och vänstern (alltid?) har hävdat - att en generös a-kassa gör att människor inte är lika rädda för att förlora jobbet och därför vågar chansa på att ta ett nytt jobb i en högre omfattning.

Detta leder till en flexiblare arbetsmarknad eftersom "såväl arbetssökande som företag kan bli djärvare att ta (eller skapa) jobb i kunskapsintensiva sektorer när de har en stark a-kassa i ryggen" eftersom dessa högkvalificerade jobb ofta finns i branscher med stora konjunktursvängningar och där risken för uppsägning är stor. Detta gör att studier pekar på att länder med generös a-kassa också får en snabbare strukturomvandling.

I love to say I told you so!
----------------------------------------------------------------

Läs också Aftonbladets ledare om regeringens nyspråk.


Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sant! med generös a-kassa vågar jag ta risker, byta jobb, satsa på nåt nytt, ge mig in i nya osäkra domäner och därigenom utveckla kompetensen. Att stanna kvar på ett jobb jag inte vill ha elelr kan utvecklas inom bara för att risken att kanske eventuellt om nåt år bli arebtslöls..är ingen bra politik.
Det går lättare att hoppa från höga höjder om man vet att fallskärmen funkar* Utan fallskärm blir man kvar på marken och stampar..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...