17 september 2007

Den bruna vågen rullar vidare

Det Schweiziska främlingsfientliga folkpartiet SVP har dragit igång en valkampanj som beskrivs som ”uppenbart rasistiska”, skriver SvD.

Kampanjen anspelar dessutom på förslag som i sig är både rasistiska och som dessutom bryter mot demokratiska rättstraditioner.

Den ena utav affischerna, den som här till höger visar hur tre vita får på en schweizisk flagga sparkar ut ett svart får, anspelar på ett förslag där hela familjer kollektivt skall kunna bestraffas genom utvisning ifall att en utav dess medlemmar begår ett allvarligt brott.

Förutom att kollektiv bestraffning borde vara ovärdigt för varje land som kallar sig en demokrati, så är det dessutom öppet rasistiskt genom att det vänder sig enbart mot utlänningar.

Flera affischer finns i samma stil och en ska till och med utredas om den bryter mot schweiziska lagar mot rasism. Med det bruna SVP som största parti så verkar det som om det öppna och demokratiska Schweiz mest är en myt.

Ljuspunkter finns dock
Vi måste stå emot och för-döma denna typ av vedervärdiga kampanjer. De väcker hat och leder till rashets. Affischerna är rent rasistiska
Det säger Michéline Calmy-Rey, den socialdemokratiska presidenten och får sällskap i sin kritik utav kampanjen från judiska grupper i Schweiz som liknar kampanjen vid den nazistiska propagandan, en jämförelse som knappast ter sig särskilt långsökt.

Den bruna vågen över Europa tycks dock ändå rulla vidare och frågan som Hanna Löfqvist ställer känns bara alltför relevant när gränserna för det acceptabla hela tiden tycks förflyttas. Partier som är mer eller mindre öppet rasistiska accepteras nu som rumsrena och återfinns i många länders parlament.
Kommer SverigeDemokraterna att köra samma stil inför riksdagsvalet 2010?
Nu senast kom ju det främlingsfientliga partiet Laos in i Greklands parlament, och vi har ju exempel på betydligt närmare håll också.
Jag håller inget för otroligt i tider som dessa.
Jag kan tyvärr bara hålla med.

Andra bloggar om: , , och annat intressant.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är härligt att se en motpol mot de röda styret som så länge hägrat över Europa, Era röda vänner har ju förtryckt en halv världsdel i år, men det börjar bli slut på detta!

Anonym sa...

Jag är svensk och bor i Schweiz, i mitt team på jobbet är vi alla utlänningar och avdelningen består till ~50% av utlänningar. Det lustiga med det hela är att vi jobbar på ett schweiziskt företag.

Schweiz skulle inte vara så framgångsrikt utan all högkvaliferad arbetskraftsinvandring och även om vissa schweizare inte tycker om oss för att vi tar deras jobb så är vi trots allt välkomna här.

SVP står ungefär lika långt till höger som SD i Sverige, att de fått så stor del av rösterna beror troligtvis på att schweizarna är måna om sitt land och har inte en lång historia av vänsterstyre.

Anonym sa...

Invandrare till de flesta lander kommer dit pga att de vill arbeta och tjana pengar. Till sverige kommer ingen for att arbeta entersom man inte kan tjana pengar dar pa annat an bidrag. Sverige rasar snart ner mot bankrutt. Artikeln talar om att invandrare ar kraftig over representerade i brotts statistiken inte bara i Schweiz men hela Europa, darfor ar det en helt legitim debatt att diskutera vad som ska handa med brottslingar. Alla kriminella invandrare borde utvisas med sin familj. Om man gor sa blir nagot annat land lidande av den utvisade kriminella familjen. Sverige har ett mycket stort utvisnings jobb nar vi byter regering nasta gang, det ser jag fram emot och det ser alla hundratusentals brottsoffer fram emot i sverige. / Nils

Kaj Raving sa...

Anonym 1: Bitter över att dina bruna kamrater fick däng -45 förstår jag.

Kaj Raving sa...

Anonym 2:Xenofobi och rasism har ingenting med att vara mån om sitt land att göra. Det bygger bara på rädsla, okunskap och hat.

Kaj Raving sa...

Nils: Att påstå att Sverige snart är bankrutt har lika mycket substans som att påstå att Ingvar Kamprad snart är utfattig.

Och stycket där det stod "Enligt en ny studie löper också utlänningar större risk än schweizare att åtalas för samma slags brott. Schweizare släpps oftare fria med enbart en varning, enligt studien" var uppenbarligen inte intressant att läsa.

När det gäller kollektiv bestraffning så är din inställning, förutom att den är rättsvidrig, rent rasistisk och därmed inte värd annat än förakt.

Hur vet du förresten att alla brottsoffer i sverige ser fram emot att utvisa alla kriminella invandrare och deras familjer? Jag är själv ett brottsoffer och vill definitivt inte utvisa någon för det. Jag tror dessutom att väldigt få delar din uppfattning om kollektiv bestraffning.

Charlotte sa...

Herregud vad skrämmande. Vad är det som håller på att hända? Och de här anonyma kommentarerna...
Men redan idag är det ju så i Sverige att invandrare utvisas efter brott i rätt hög utsträckning. En åtgärd man kan tycka är rätt meningslös. Vad blir bättre av att "problemet" flyttas till ett land som inte längre är den dömdes hemland? Kollektiv utvisning har vi inte, men det kan vara nog så hårt att en dömd slits bort från sin familj genom utvisning.

Kaj Raving sa...

Mycket skrämmande Charlotte, mycket skrämmande.

Det är ju givetvis ett hårt slag för resten av familjen redan idag om någon familjemedlem blir utvisad.

Anonym sa...

Jag tror inte att det gagnar en positiv instälningar till utlänningar och invandring att förneka fakta t ex att
-en oproportionerlig andel av brott begas av invandrare i första eller andra generatione )bade i Schweiz och Sverige och säkert i andra länder)
-att Sverige utnyttjas för sin liberala mottagning av invandrare ^
-att de flesta (kanske 90%) av alla som söker asyl inte är flyktingar utan endast söker sig till ett landdär framtidsutsikerna är bättre (vilket i och för sig inte är fel)
-att tex av Irakflyktingarna (vilka nog i de flesta fall maste betraktas som flyktingar) ca 50% söker sig till Sverige
-att kostnaden för invandringen är mycket hög i Sverige men det är i stort sett tabu att tala om det.

Om inte dessa fragor debatteras och belyses och ocksa kan granskas och kritiseras kommer vi att fa allt starkare racistiska och invandrarfientliga grupperringar och partier. éppna upp för en konstruktiv debatt om invandringen, de positiva och de negativa sidorna!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...