14 augusti 2007

Wykman är ute och cyklar!

Jag har hört det förut. Att veganers/vegetarianers konsumtion av sojabönor/sojaprodukter skulle var orsaken till allehanda miljöförstöring. Senast att försöka sig på ett sådant argument är ärkeMUF:en själv, Niklas Wykman. Det kan man läsa på Djurens Rätts blogg.

Vanligtvis är det skövlingen av regnskog som veganen konfronteras med. Wykman själv kör en variant på argumentet och menar att om hela världen gick över till vegetarisk kost så skulle transporterna av soja leda till svåra miljökonsekvenser.

Nu är det ju ingen nyhet (tack Björn) att Wykman är ute och cyklar, men faktum är att det här är ett (försök till) argument som man kan höra även från vanligtvis sansade vänstermänniskor.

Låt oss därför ta ett grundligt exempel.
Till sverige importeras årligen 400000 ton soja. Av detta konsumeras 1,8% av människor, dvs. 7200 ton. Redan här är det ganska lätt att se att det knappast är den vegetariska sojabaserade maten som är boven i miljödramat (dessutom är ganska många sojaprodukter ekologiskt odlade), utan att det i själva verket är djurindustrin som bär ansvaret för såväl skövling av regnskog som transporter.

Men vad händer då om fler går över till vegetarisk kost?
Vi kan ju leka med den trevliga tanken att hela sveriges befolkning skulle göra det.
Uppgifterna om hur många vegetarianer/veganer det finns i sverige varierar, men jag utgår här ifrån att det är 2%.
Det innebär att eftersom 2% av befolkningen gör av med 7200 ton soja, så skulle hela den svenska befolkningens förbrukning av soja, vid samma konsumtionsnivå, fortfarande inte uppnå den mängd soja som importeras idag, 360000 ton i stället för 400000 ton.

Visserligen så kan man invända att utbudet av vegetarisk mat skulle öka och därmed konsumtionen av soja, men å andra sidan så skulle ju alla transporter av djur och kött försvinna.
Dessutom så har man då bortsett från att det finns en mängd baljväxter förutom sojabönan som lämpar sig väl för vegetarisk mat. Baljväxter kan dessutom odlas lokalt i större delen utav världen, så även i sverige. Ett rimligt antagande är ju därför att anta att odlingen av baljväxter i sverige skulle öka dramatiskt när köttbönderna förlorar sin marknad, vilket snarast skulle minska importen av soja och därmed transporterna.

Så, återigen kan vi konstatera att Wykman är ute och cyklar.

Läs mer om Djurindustrin och klimatet i Jens Holms rapport.

Tidigare i samma ämne:
Missa inte...
Veganism är vägen!
Matens påverkan på miljön!

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Fredrik Andersson sa...

Wykman har till och med blivit fått äran att bli utförligt recenserad på Alliansfritt Sverige.

http://alliansfrittsverigerecenserar.blogspot.com/2007/08/en-otippad-smygkommunist.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...