20 augusti 2007

Vänsterpartiet ökar även hos Sifo.

Jag har skrivit tidigare att värdet på opinionsundersökningar är obefintligt. På sätt och viss är det också så, de säger i själva verket väldigt lite om ur människor egentligen skulle rösta. Men det betyder inte att opinionsundersökningar inte kan ha betydelse. Om inte annat så blir det lite lättare att arbeta vidare när man känner att man har lite vind i ryggen.

Därför är det glädjande att se att vänsterpartiet även i Sifo:s undersökning ökar något. Näst mest i undersökningen faktiskt. Vänsterpartiet var dessutom det enda parti på vänstersidan som ökade när avståndet mellan blocken minskade.

Tyvärr så förbyts glädjen snart i sorg när man får se att även sd ökar. För tyvärr så gäller väl samma sak för sverigedemokraterna. Sd har dessutom mer att vinna av en aldrig så liten ökning i opinionen.
Medieuppmärksamheten kring Sverigedemokraterna har gjort att det börjar bli legitimt att säga att man stödjer dem.

Syns man mycket så finns man i människors tankevärldar. Det spelar speciell roll för små borgerliga partier eller sådana som bedöms som mer extrema som Sverigedemokraterna, säger Jesper Strömbäck (
professor i medie- och kommunikationsvetenskap).
Och mediauppmärksamhet är just vad de får, i både DN och SvD får de ordentligt med plats, medan vänsterpartiet, som ju var det enda partiet på vänstersidan som ökade inte nämns med ett ord i vare sig DN eller SvD. Inte för att detta på något sätt är förvånande. Men det är symtomatiskt för hur mediabilden ser ut. Och oroande. Kolla Vänster.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

7 kommentarer:

Walle sa...

Sant, bra skrivet. Jag børjar før øvrigt se ett mønster: Både du och jag verkar gilla att blocka mellan klockan 23.00 och 02.00...

FredrichL sa...

Ja alltså, å ena sidan är det väl rätt kass att vi oavsett landvinningar och kampanjande ofta hamnar i skuggan...Men å andra sidan är det sällan positivt att hamna i den borgerliga pressen, generellt är det enbart fokus på negativa saker.

Kaj Raving sa...

Walle: Är nattarbetare. Både på nätet och i "verkligheten". ;-)

Kaj Raving sa...

Fredrichl: Jo, visst har du rätt i det.

Walle sa...

Aha: Jag ær hotellreceptionist... Det betyder 3-4 timmars aktivt arbete per natt! Resten...

Neoliberal Agenda sa...

Vänsterpartiets förändring jmf. med SIFOs juni-mätning 2007(4.6%) är inom felmarginalen(1.4%) så du har inget att glädjas åt Kaj.

Kaj Raving sa...

Neoliberal: Du var mig en underbar muntergök också.

Jag tänker helt enkelt bortse ifrån din kommentar och glädjas ändå.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...