14 augusti 2007

Sämre arbetsrätt hot mot många unga.

Så hade lokaltidningen Östran satt rubriken till den insändare som jag skrev utifrån det här inlägget. Fast de tog inte med numret och e-postadressen som jag lade in sist. Det var synd.

Fackets hjälptelefon finns till för att hjälpa ungdomar som har frågor kring sin anställning. Allt för ofta handlar samtalen om ungdomar som på olika sätt har utnyttjats av oseriösa arbetsgivare. De kan ha lurats att arbeta gratis, att arbeta alldeles för många timmar eller, vilket varit vanligt i sommar, att de skickas hem utan lön när det regnar, så kallade solskensjobb.

Hittills i år så har Fackets hjälptelefon tagit emot drygt 6200 samtal. Alla samtal gäller inte ungdomar som utnyttjas, även seriösa företagare ringer när de vill veta hur de ska göra för att det ska bli rätt. Men alltför många av samtalen handlar om ungdomar som behandlas illa, och samtalen är i år betydligt fler än vid samma tid förra året.

I detta läge borde man arbeta för att stärka ungdomars arbetsrättsliga situation och därmed öka möjligheten att ungdomarna ser sina första jobb som en positiv erfarenhet i stället för att börja sitt arbetsliv med att känna sig lurade och utnyttjade.

Centerpartiet väljer en annan väg. I stället för att stärka ungdomars situation, så väljer de att föreslå försämringar i arbetsrätten och arbetstryggheten. Försämringar som främst är riktade mot ungdomar. Dessutom så hotar man med att genom lagstiftning inskränka fackets möjligheter att agera mot oseriösa arbetsgivare utan kollektivavtal, vilket är den grupp som de allra flesta samtalen gäller.

Dessa förslag är inte bara ett slag mot ungdomarna, utan att inskränka i fackets möjligheter att agera mot oseriösa arbetsgivare slår även i högsta grad mot seriösa företagare, som därmed missgynnas för att de kör med schyssta villkor för de anställda.

Fackets hjälptelefon finns på 020-56 00 56 eller www.lo.se/ung och står öppet för frågor året om, alldeles gratis.

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro


Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Bra skrivet. Fortsätt så.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...