13 augusti 2007

Ohly gisslade högern.

Socialdemokraterna fick välförtjänt kritik av Lars Ohly när han sommartalade i Gnesta. Helt riktigt så menar han att socialdemokraterna genom att påbörja avregleringen la grunden för att se vinstintresset som det övergripande värdet. På rapport kunde man höra att
Det är under socialdemokratiska regeringar som vi har skapat en lekstuga för kapitalet
Och nog har
sossarnas långa högersväng krattat manegen för borgarnas systemskifte med kapitalismen som religion, marknaden som husgud och med egoismen som sitt signum.

Visst är det ett systemskifte som alliansen nu genomför, men värderingsskiftet påbörjades redan på 80-talet då socialdemokraterna accepterade marknaden som en naturkraft som man inte kunde påverka annat än i marginalet. En naturkraft som man likt orkanen Katrina bara kan betrakta när den rasar fram. En naturkraft som reducerar politikens roll till att bygga undermåliga skyddsvallar som ändå spolas bort och som låter samhället svara för återuppbyggnaden.

SvD kan man läsa att han "är väldigt kritisk, även mot [sin] egen insats i valrörelsen". Det tycker jag inte att han har någon större anledning att vara. Jag tycker att han skötte sig lysande under valrörelsen.

Däremot så är det, i ljuset av den kritik han framfört, kanske läge att rannsaka hela samarbetet med socialdemokraterna (igen). Framfördes den här kritiken ? Var man tillräckligt tydlig? Var det värt att samarbeta med dem? Hade det varit bättre att vara ett reellt alternativ? Har man bekämpat bilden av marknaden som något oundvikligt i tillräckligt hög grad? Eller rycktes man med av sossarna och begränsade sin (vår) roll till att agera som en illa fungerande handbroms?
Att kritisera sossarna nu, för något som pågått under 25 år, är i vilket fall uppenbarligen för sent.
Men visst, bättre sent än aldrig och kritiken är ju nog så berättigat.

Positivt på den fronten är att man på DN kan läsa
Men trots att siktet är inställt på att regera tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet vill inte Lars Ohly ligga lågt i kritiken mot dem.

- Det krävs ett byte av politik, sade Lars Ohly, som känner sig osäker på om s vill genomföra detta och om de vågar gå till val på höjda skatter.
Han gisslade dock inte bara sossarna i sitt tal, utan även den övriga högern fick en rejäl släng av sleven
Det är en samling cyniker som styr detta land, det ska löna sig att vara rik, det ska kosta att vara fattig
Fler ord behövs inte för att sammanfatta den sittande regeringen.

Det var bra av Lasse att hänvisa till den kommande kongressen när reporten kommenterade avsaknaden av förslag i talet. Som han säger så finns det ingen anledning att pressa fram någonting i det här läget, utan tiden finns för att formulera ett samlat alternativ på kongressen.
Det var även bra att han inte "fegar" om skatten, utan i stället är tydlig med att skatterna behövs för att värna välfärden.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...