30 augusti 2007

Jämställt?

Hur jämställd är du i hemmet? Den frågan tycker den snart före detta Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström att alla män ska ställa sig det kan man läsa på tidningen Arbetarskydd.

Claes Borgström har varit tuff och inte minst kontroversiell i sitt arbete som Jämo och han har inte varit rädd för att sticka ut hakan. Vem minns inte när han för några år sedan tyckte att fotbollslandslaget skulle bojkotta fotbolls-VM i Tyskland? Rätt eller inte, men nog fick det fart på diskussionen kring prostitution och människohandel i alla fall.

Men nu ska han då sluta. Sorgligt nog. För även om jag inte har hållit med honom alla gånger så har han satt fingret på mång ömma punkter och lyft upp många svåra frågor i ljuset.
Han slutar i alla fall med stil när han i en intervju på Jämo:s hemsida uppmanar alla män att kartlägga sig själva, för att sen analysera sitt beteende och sen till sist bestämma sig för en handlingsplan i syfte att agera jämställt.
Man bör följa jämställdhetslagens krav på aktivt förebyggande jämställdhetsarbete även privat.

Det är hans bästa tips för den som vill bli en jämställd man. Ett uttalande som borde kunna provocera en och annan man (och kvinna).
Men säkert har han rätt också. Det är det jävligaste det.
Många män och kvinnor tror säkert att de lever i jämställda relationer, men frågan är hur många som egentligen skulle klara en närmare granskning utan anmärkning?
Säkerligen inte så många.
Claes tackar i alla fall för sig med följande kloka ord
Råder inte jämställdhet existerar diskriminering, vilket är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Det är oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle.

3 kommentarer:

Walle sa...

Jaha, då var det dags igen! Ska vi bilda en klubb eller något Kaj? Vad sægs om "skiftjobbande vænsterpartister" eller något? Ha det gott på jobbet, nu måste jag stæda lite...

Kaj Raving sa...

Kanske vore nåt :-)

Alexandra sa...

Ska han sluta?! *snyft*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...