07 augusti 2007

Hur trovärdig är en kvinna?

När det gäller att protestera mot domar och att försöka skapa opinion mot ett domslut så tycker jag generellt sett att man ska vara mycket återhållsam och försiktig.

Domstolarna är bara en instans som, såvitt jag förstått, ska utdöma straff enligt de riktlinjer de fått från politikerna. Det är sedan politikernas uppgift att ge domstolarna de verktyg de behöver i form av lagar och regleringar.

Så har jag resonerat tidigare. På senare tid har jag dock börjat tänka om. Spelar lagarnas utformning verkligen någon avgörande roll? Spelar politikernas intentioner någon avgörande roll? Vilken betydelse har egentligen lagarnas utformning och politikernas intentioner, när dessa sedan tolkas av samma människor som tolkar de nya lagarna utifrån samma samhällssyn och normer som tidigare. Är det inte då snarare så att dessa människor behöver förändras?

Nu kan man på DN och Expressen, läsa om att den "stureplansprofil" som tidigare friats för en brutal våldtäkt på en 19-årig kvinna nu har gripits igen, misstänkt för våldtäkt.
- Om det här är ett likartat fall kan det sänka hans trovärdighet och höja målsägandens trovärdighet, säger Anita Kjellén.


Visst, jättebra! Om gärningsmannen våldtar igen så höjs offrets trovärdighet.

Men frågan är ju hur en kvinna som inte är oskuld någonsin ska kunna bli trovärdig i en rättsal, utan att gärningsmannen utvecklas till en serievåldtäcktsman? Hur ska en kvinna som en gång sagt ja kunna säga nej nästa gång? Utan att både gärningsman och domstol struntar i hennes nej?

Kvinnors trovärdighet ifrågasätts i domstolarna, när det i själva verket är domstolarnas kvinnosyn som borde ifrågasättas.

Kan domare, åklagare, advokater och även nämndemän som tidigare vägt in kvinnans klädsel och tidigare sexuella erfarenhet utifrån en gammaldags patriarkal norm bryta mot denna norm? Var inte det en del av syftet med lagändringen för några år sedan? Att kvinnan inte längre skulle behöva bevisa att hon inte ville bli våldtagen. Fallet med den våldtagna 19-åringen tyder ju i alla fall på att ingenting har förändrats i praktiken.
Stockholms tingsrätt friade de båda männen.
Trots att rätten ansåg att det var bevisat att männen tvingade henne till upprepade samlag.
Trots att det också är bevisat att flickan hade en lång rad skador efter övergreppen.
Trots att männen dagen efter skickade följande sms till varandra:
”Vi berättar inte det med NN för någon. Men fan vad Gött det är med förnödering NN är vår gängHora och så ska det vara”.
”tyst som i graven ha ha. ja hon är underbar”.
Enligt tingsrätten gick det inte att bevisa att de två männen insåg att de våldtog flickan, eftersom hon tidigare ställt upp på förnedrande sex. (Aftonbladet)

Återigen så var det tydligen tidigare sexuellt beteende avgörande, enligt principen: har en kvinna en gång sagt ja, så är det bara att ta för sig. Oavsett vad hon säger, så har hon ju redan bevisat att hon står till förfogande. Det är åt helvete!

Så, hur ska man komma till rätta med detta? Eller, rättare sagt, hur kommer man till rätta med det här med bevarad rättssäkerhet, utan detaljstyrning från politikerna, utan att domar avgörs i media.

Byta ut hela juristkåren är väl kanske inte ett realistiskt alternativ, men hur ser sammansättningen av nämndemännen ut, där kanske finns något att börja jobba med.
Ärligt talat så har jag ingen aning om hur man ska göra, men att synen på kvinnor behöver reformeras inom rättsväsendet tycks stå ganska klart.

Från Motvallsbloggens lysande liknelse.

P.s. 21-åringen är givetvis (formellt) oskyldig till våldtäkt innan han är dömd, en princip som jag tycker är riktig och bra.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Håller med dig vad gäller att lita på massmedias rapporter från domstolar och vad gäller deras domar, men historien om hur kvinnor alltid har sig själva att skylla återkommer så ofta att man nog får tro att det ligger något i påståendena om att skulden för våldtäkter ofta läggs på kvinnorna.
Sedan är ju det faktum att något upprepas tillräckligt ofta inte heller någon garanti för sanningshalten i det som sägs förstås.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...