01 juli 2007

Överklassbidrag...

...såg jag att man tyckte att avdraget för "hushållsnära tjänster" skulle kallas för i en omröstning på Expressens hemsida.

Och att det handlar om att det är just ett överklassbidrag som införs idag 1/6 illustreras rätt fint i den här artikeln i DN.

Det är väl ungefär det, att det är ett bidrag för överklassen, som man kan sammanfatta den insändare med, som jag skrivit utifrån ett tidigare inlägg.

Den borgerliga regeringen har sedan den tillträdde konsekvent genomfört ”reformer” som i första hand gynnat de som redan har det gott ställt, även om deras retorik säger något annat.
Den 1:a Juli var det dags för nästa steg i denna strävan efter att gynna de som redan har. Då infördes nämligen ”pigavdraget”. Det är ett avdrag som innebär att vi alla, fattig som rik, solidariskt ska bidra till att förbättra tillvaron för överklassen genom vår skattesedel.
Att förneka detta förhållande och dessutom hävda att avdraget införs för att underlätta för ”vanligt folk”, vilket borgarna gör, är inte uttryck för annat än ett förakt, ett klassförakt, därför att även med subvention, så kommer kostnaden att vara för hög för de allra flesta. Särskilt eftersom man också måste ha möjlighet att ligga ute med hela summan på c:a 300:-/tim innan man får tillbaka hälften i efterhand, något som sannolikt är en omöjlighet för stora delar av Sveriges befolkning.
I själva verket är det så att en majoritet av svenska folket skulle tjäna på att ta ledigt utan lön i stället för att köpa in tjänsten, eftersom 150:-/tim efter skatt motsvarar en månadslön på 40000 kronor. Det är högt över medellönen och betydligt mer än vad en majoritet av ”vanligt folk” som arbetar inom vården eller industrin tjänar.
Faktum är att städerskan själv tjänar på att ta ledigt i 2-3 timmar utan lön i stället för att anlita det bolag där hon arbetar för en timmes städning (jag använder ”hon” eftersom osäkra, dåligt betalda deltidsjobb, vilket det oftast handlar om inom städbranschen, vanligtvis domineras av kvinnor).

Vilka ska då utnyttja dessa tjänster?
Är det någon som har behov av dessa tjänster så är det den ensamstående mamman, som har ett par barn och som kanske arbetar på en städfirma. Hon kan behöva hjälp för att få ihop sitt ”livspussel”.
Men har hon råd att betala 150:-/timmen för att få barnen hämtade på dagis och lägenheten välstädad lagom tills hon kommer hem från sitt slitiga lågbetalda jobb? Knappast! Hon har ofta svårt att få ekonomin att gå ihop som det är.
Hon lär få fortsätta hämta barnen själv, för att sedan ta med sig barnen för att handla – själv. Sedan måste hon laga middag – själv. Tvätta och stryka – själv. Städa – själv. Sen i säng för att nästa morgon ta barnen till dagis – själv, för att sedan skynda sig till sitt arbete.
Där hon kan ägna dagen åt att hämta barn på dagis – åt andra, laga mat – åt andra, tvätta och stryka – åt andra, städa – åt andra.
Sen kan man ju försöka förklara för henne att ”hushållsnära tjänster” är till för ”vanligt folk”

Summan av kardemumman är alltså att det handlar om ytterligare ett bidrag till de redan välbeställdas kassa. Ett avdrag för att välbeställda ska kunna betala för att någon annan ska hämta och passa deras barn, laga deras mat och städa deras hus. Vilket är precis vad pigorna gjorde för hundra år sedan. Ett pigavdrag!
Skillnaden är att idag så tvingas de som utför arbetet också vara med och betala för det!

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

Intressant

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Rodrigo sa...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

surtant sa...

För det första så kan det va en tillgång även för det "vanliga folket". För 40000:- i månaden är väl att ta i, man behöver ju inte heltids anställa hjälpen utan kanske bara använda den om det kör ihop sig nån gång och då kanske vi pratar om ett par hundra i månaden. Och långt ifrån alla tar så mycket som 300:-/timmen. Sen får man ju se det från den sidan att det skapar arbetskraft också. Så den istället arbetslösa städerskan kan få möjlighet att i egen regi kunna skrapa ihop sina pengar och kanske till och med tjäna en extra slant. Fast egenföretagande är väl inget en vänsterpatist strävar efter utan att staten ska äga allt och att ingen ska ha mer än någon annan.

Kaj Raving sa...

Surtnt: Som du kan se i inlägget Överklassbidrag, forts. så är 40000:- inte en överdrift, utan tvärtom en underdrift.

Jag har kollat upp några firmor och de flesta tar minst 300:-/timmen.

Om det bar handlade om en tjänst som någon skulle använda någon gång i månaden så är det väl inte någon större poäng med att införa subventioner.

Som vänsterpartist och socialist så har jag problem med människor som skor sig på andra. Särskilt när det handlar om människor som redan har mycket som skor sig på de som är svagast.

När det gäller arbetstillfällena så är det enda man gör att öppna för en låginkomstgrupp som ska ge service åt överklassen, sen spelar det ingen roll om de har f-skattesedel eller inte.

Bearwalk sa...

Hej Kaj,

Jag tycker att du missar poängen och att du nedvärderar en hel yrkeskår. Hushållsnära tjänster kan ge ökade skatteintäkter och därmed bättre grundtrygghet för samhällets svagaste. Jag har skrivit mer om det på min blogg.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...