07 juli 2007

Överfinansieringen av A-kassan ingen nyhet

Nu har då även mainstreammedia upptäckt att snacket om att A-kassan skulle bli självfinansierad bara är en bluff som alliansen försöker slå i det svenska folket för att på så sätt rättfärdiga sin politik för de rika och mot arbetarrörelsen. En bluff bland andra ska man kanske tillägga.

DN konstaterar 5/7 att "A-kassesystemet är överfinansierat, visar nya beräkningar. Bara i år väntas systemet ge ett överskott på flera miljarder kronor." Vidare så konstaterar man att "De höjda avgifterna till a-kassan har gett staten stora intäkter."
Vilken överraskning!

Nu har även lokaltidningen Östran fått upp ögonen och kommer i sin (för övrigt utmärkta) ledare med ett mycket bra exempel på det bisarra i A-kassehöjningen:
Tänk att hemförsäkringen höjs med en eller två tusenlappar om året. Inte för att
försäkringen omfattar mer, självrisken minskar eller ger dig mer i ersättning om
du drabbas av en skada. Nej, i själva verket försämras samtidigt försäkringen,
självrisken höjs, den omfattar mindre och ger dig lägre ersättning. De där
tusenlapparna du måste betalas extra går istället till statskassan för att
finansiera ett avskaffande av fastighetsskatten så att framför allt
höginkomsttagarna med de fashionabla villorna i kranskommunerna norr om
Stockholm ska få sin skatt sänkt med tiotusentals kronor. Skulle du
stillatigande acceptera det? Självklart inte.

Nej, det skulle man nog inte, men man kan ju kontra med att det är ganska många som inte tiger still när det gäller A-kassan heller.

Fast det är klart, verklig kamp handlar det ju knappast om heller. Särskilt inte från betongfackens sida. Den enda kamp man tog till därifrån, när stridsviljan bland medlemmarna var som högst, var att anordna demonstrationer, som man dessutom knappt flaggade för alls. Enda plusset är att IF Metall nu har dragit igång en kampanj för att argumentera för och informera om A-kassan. Tyvärr så känns uttrycket "för lite, för sent", otäckt närvarande.

Nåväl, åter till nyheten, eller, det var just det. Det är ju ingen nyhet. Så här skrev Arbetaren redan 8/11 -06:

Det finns även andra utfästelser som alliansen gjorde innan valet som är
tveksamma. Argumentet för att ”öka egenfinansieringen” i
arbetslöshetsförsäkringen var att ”den statliga subventionsgraden måste
minskas.” Men faktum är att försäkringen redan i dag är fullt ut
egenfinansierad, dels genom medlemsavgifter, dels genom en arbetsmarknadsavgift
som ingår i arbetsgivaravgifterna – och som alltså består av löntagarnas
löne-utrymme. Det är tveksamt om det ens är lagligt för regeringen att tvinga
a-kassornas medlemmar att betala högre avgifter i syfte att finansiera en
generell skattesänkning, som även kommer icke-medlemmar till del.

Här liksom i Östran så påpekar man att A-kassan även finansieras genom arbetsmarknadsavgiften. Det vi som arbetare betalar till A-kassan är alltså inte bara det som syns på lönebeskedet.

Nu är ju inte det riktigt sura att A-kassan är överfinansierad. Det kan väl vara ok, den som betalar A-kassa har ju ändå (i allmänhet) ett arbete. Hade pengarna gått till att förbättra sjukvården, så visst.

Eller äldreomsorgen.

Eller till att öka biståndet eller till vad fan som helst där pengarna behövs.

Men icke!

Överskottet ska gå till de som redan har det bäst ställt i samhället. De ska slippa förmögenhetsskatt och fastighetsskatt och dessutom ska vi alla vara med och betala för deras piga!

Nu är väl det i och för sig just vad man kunde vänta sig av en moderatledd regering. De har klarat sig länge med sin falska "arbetarpartikostym", men nu börjar deras egentliga ideologi skina igenom på allvar. Ideologin som säger att de rika har rätt att ta hela brödlimpan medan de fattiga ska bocka och buga för att de får slicka upp smulorna som råkar ramla på golvet.

På sätt och vis så är det ju rätt skönt att deras "fårkostym" faller undan för undan. Snart borde hela ulven vara synlig även för den mest blåögde nyborgare!

Intressant

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Christoffer sa...

Du borde kolla dina källor istället för att förlita dig på inkompetenta journalister.

Den "överfinansiering" som det pratas om är över "målet" för självfinansieringen och målet ligger på 10% av kostnaderna. Så dagsläget är att A-kasseavgifterna idag faktiskt finansierar kanske 15-20% istället för 10%

Det är vad articklarna handlar om.
Men med rätt vilseledande ord så kan man ju får det till att regeringen tar från de stackars arbetarna för att ge till de rika.

Så läs på bättre nästa gång.

Kaj Raving sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kaj Raving sa...

Christoffer: Om du läser utdraget från Arbetaren så står det

"Men faktum är att försäkringen redan i dag är fullt ut egenfinansierad, dels genom medlemsavgifter, dels genom en arbetsmarknadsavgift som ingår i arbetsgivaravgifterna – och som alltså består av löntagarnas löne-utrymme."

Men det är riktigt att själva avgiften idag står för uppemot 20% av finansieringen. Detta tillsammans med arbetsmarknadsavgiften, som alltså även den betalas av arbetarna, ger en kraftigt överfinansiering.

Läs på bättre nästa gång!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...