17 juli 2007

Även danskarna vill folkomrösta

Majoriteten av danskarna struntar fullständigt i om regeringen juridiskt sett är förpliktad att låta EU:s konstitution gå till folkomröstning. De vill folkomrösta i vilket fall som helst.
Det här kan man läsa i en TT-artikel publicerad i dagens exemplar av lokaltidningen Östran. Även den lokala borgerliga konkurrenten Barometern uppmärksammade nyheten. Här blev det dock inte mer än en notis på kanske 30 ord. Över lag så kan man konstatera att nyheten från TT knappast har hamnat på löpsedelplats i någon tidning. En sökning på "Catinét-institutet", som genomfört undersökningen, gav 29 träffar på artikeln. SvD och GP var med, men varken DN eller de stora kvällsdrakarna har uppmärksammat TT:s artikel.

Knappast överraskande för en undersökning som visar att det inte bara är i Sverige som politikerna är i otakt med sina väljare i EU-frågor. I den danska undersökningen är det hela 60% av s-väljarna som vill ha en folkomröstning, men partiet väljer ändå att avvakta.

Till skillnad från i Sverige så säger dock ett av de ja-sägande partierna ja även till en folkomröstning.
- Vi har en befolkning som gärna vill ta ansvar. Man måste våga möta sina väljare även då det handlar om stora europeiska frågor, säger partiledaren Villy Sövndal.
Och vidare:
- Det är klart att Fogh (statsministern) är rädd. Han har sett i Frankrike och Holland vad som kan hända i en folkomröstning.
Det tycks som om det faktiskt är en politiker som har insett att politikerns uppdrag går ut på att representera folkets åsikter, inte att fungera som en form av överförmyndare som väljer åt folket när folket inte har vett att välja rätt.

När får vi se något av våra konstitutions-kramande partier välja det som Sövndal kallar "demokratins väg" och öppet ta ställning för att Sveriges befolkning ska få ta det ansvar de efterfrågar.

Intressant

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...