24 juli 2007

Veganism är vägen!

I proteinpornografins 2000-tal uppmanas vi att äta mer kött
Att köttindustrin är en klimatbov utav rang har jag skrivit om tidigare. Nu har Jonas Eriksson och Marcus Priftis i en debattartikel i Aftonbladet kopplat samman denna kunskap med det faktum att många "innedieter" förespråkar ett stort intag av protein, främst då från kött.

Kunskaper som är välkända bland veganer känns välgörande att läsa även på Aftonbladets hemsida, som exempelvis:
Hotet från Atkinsdieten är inte bara en klimatfråga. Det är också en fråga om människors överlevnad. Västvärldens köttkonsumtion skapar en oerhört orättvis fördelning av världens resurser. Det kan illustreras genom en enkel jämförelse mellan kött – en fundamental ingrediens i högprotein-dieterna – och den kolhydratrika, numera bespottade potatisen.
Om man odlar potatis på en hektar mark räcker energin i maten till 22 människors behov. Men om man istället använder sin hektar till att producera kött räcker energin bara till en enda person. Det säger sig själv att om köttkonsumtionen ökar måste också produktionen öka. Varifrån ska man få all mark som krävs till detta? Ett svar är från regnskogen. Fram till 2002 har 22 500 kvadratkilometer regnskog – en yta större än Skåne, Blekinge och Halland tillsammans – skövlats för att odla sojaprotein att mata köttboskap med.
Likaså tål följande att upprepas:
Men inomhusvärme, tända lampor och långa duschar i all ära: det verkligt stora klimathotet är den proteinstinna biffen. Och det verkliga sambandet mellan klimat och bantning är att den som vill bidra till en bättre framtid för jorden och för oss som lever här, gör bäst i att överge doktor Atkins för gott.
Fast slutklämmen är väl menlös - "gör bäst i att överge doktor Atkins för gott". Fast den är väl kanske anpassad för känsliga läsare eftersom den enda rimliga slutsatsen är att såväl bantare som övriga gör bäst i att överge all köttkonsumtion, för gott!

Veganism är vägen!

Läs gärna mer på Klimathotet.net och i rapporten Djurindustrin och klimatet

Andra bloggar om: , , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Kaj Raving sa...

Eventuella kommentarer kommer att besvaras när jag kommer hem till helgen för nu ska jag strax med tåget och blir datorlös i några dagar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...