10 juli 2007

Nya EU-fördraget. Same shit - different name!

I en debattartikel i DN presenterar sex EU-parlamentariker från vänsterpartiet, miljöpartiet, junilistan - och kristdemokraterna, ett krav på en folkomröstning om EU:s nya konstitution. Fast nu är det ju inte en konstitution längre, utan kallas i stället för reformfördrag.

Same shit - different name, kan man sammanfatta det hela eftersom det i princip mesta handlar om att man byter teminologi. Men genom att göra på det här sättet så hoppas man kunna slå tillräckligt med blå dunster i människors ögon för att de inte ska kräva en ny folkomröstning. Ett skrämmande försök till att slippa låta EU:s invånare skärskåda förslaget och avslöja bluffen.

I lokaltidningen Östran så konstaterar Jonas Sjöstedt att EU efter "reformfördraget" blir just vad förespråkarna inför EU-valet -94 sa att EU aldrig skulle bli.

Att EU var en union mellan stater och att vi alltid hade möjlighet att lägga in ett veto för att stoppa ett förslag var några av huvudargumenten från ja-sidan. Båda dessa saker förändras i grunden i och med ett nytt fördrag (konstitution). Makt förflyttas från de nationella parlamenten till ett överstatligt EU. Dessutom försvinner vetorätten på ett stort antal områden, vilket innebär att vi kan tvingas på beslut genom EU, oavsett vad majoriteten i riksdagen tycker.

Makt som förflyttas, begränsad vetorätt och förändrade röstregler innebär sammantaget att sveriges möjlighet till verkligt inflytande, det inflytande som var det starkaste argumentet för att vi skulle ansluta oss till EU, det inflytandet skulle minska markant med ett nytt fördrag (konstitution).

Jonas slår fast att:
Sammantaget innebär det nya fördraget den enskilt största förändringen av EU:s karaktär sedan Sverige blev medlem i unionen.

EU efter ett nytt fördrag (konstitution) är helt enkelt inte det EU som det röstades om -94. Därför är det orimligt att ignorera de 67% av sveriges befolkning som faktiskt vill ha en folkomröstning i frågan.
Det går inte att bygga det europeiska projektet i strid med folkviljan, och opinionsmätningarna visar att en klar majoritet av svenskarna vill folkomrösta om EU-fördraget.
skriver Jens Holm, Eva-Britt Svensson m.fl. i debattartikeln.

Nej, att driva igenom en ny konstitution i riksdagen i strid mot en majoritet av folkviljan vore inte annat än ett rent bedrägeri och att förneka det svenska folket möjligheten, och rätten, att debattera och säga sin åsikt i en demokratisk omröstning vore inget annat än ett gigantiskt svek.

Vill du också ha en folkomröstning? Skriv under på:

Visit X09.eu

Intressant

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Kaj intressant läsning på din blogg bra jobbat! besök gärna Samhall-uppropet nedanstånde adress

http://mikael-nilsson.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...