08 juli 2007

Klargörande kring A-kassans finansiering

På flera bloggar, bl.a. min egen, Alliansfritt Sverige och Esbatis kommentarer så har det skrivits om överfinansieringen av A-kassan.

Detta har givetvis fått ett gäng borgare att gå i taket. De har därför försökt hävda att A-kassan inte alls är överfinansierad, utan endast finansierad till mellan 10-20%.

Detta är sant såtillvida att själva avgiften, alltså det som tidigare syntes som en del av fackavgiften på lönekuvertet, eller hur man nu betalade, bidrog med c:a 10% av finansieringen innan höjningen. Vad den bidrar med i år vet man inte riktigt, men uppåt 20% är en rimlig siffra, trots alla avhopp.

Här hävdar alltså borgarna att det endast är egenfinansieringen som ökat när alliansen mångdubblade avgiften för de flesta, och att resten i stället betalas genom skattsedeln.

Fel! Fel! Fel!

Resten betalas genom arbetsmarknadsavgiften på 4.45% av lönesumman. Detta handlar alltså om pengar som har avståtts i löneförhandlingar för att få en försäkring värd namnet och inte någon allmän skatt som borgare gärna vill göra gällande.

Här kan du läsa mer, och här, här, här, här, här och här. Här kan man läsa hur arbetsmarknadsavgiften ingår som en del i ett kollektivavtal. Artikeln i DN.

Intressant

Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

TACK för att du äntligen klargör detta! Tyvärr kommer borgarna fortfarande att blunda för detta..

Anonym sa...

Länktexten "här" är riktigt, riktigt bra! Hur länge satt du och klurade på den? Och åtta gånger dessutom, då vet man exakt var man hamnar om man följer länken!

Mikael.R.Nilsson sa...

Ja och detta ska man tänka på varje gång borgare sänker arbetgifaravgiften att det är avstått löneutrymme!!!för övrigt borde man i framtiden kalla det nåt annat än arbetgivaravgifter!

Håkan Eriksson sa...

Det är så självklart att man inte fattar varför inte dagens insiktsfulla reportrar och journalister slår det i huvudet på varje glättig borgare som kommenterar i media...

Björn Fridén sa...

Jag, mycket mer svart på vitt än så bliur det inte. Tack för detta. Här ska länkas.

Christoffer sa...

Det är mycket snack om att Arbetsgivaravgifterna är "avstått" löneutrymme.

Så upp till bevis. Visa på vilken avtalsrörelse som ALLA fack gick och sa "snälla riksdagen kan ni införa en ny skatt på arbete (som vi kallar avgift) så minskar vi våra lönekrav med motsvarande %"

Men helt otippade gissning är att det inte hände.

Däremot så gissar jag på att LO beställde lite lagar av S och sen log hela vägen till banken då företagarna var tvungna att betala högre skatt.

Det skulle inte vara första gången som LO använder S för att stifta deras beställningslagar.

Kaj Raving sa...

Christoffer: som du kan läsa i en av länkarna så så redovisades avgiften tidigare som egen post för att markera att det rörde sig om avstått löneutrymme.

Min kvalificerade gissning är att denna post försvann i samband med att lagen infördes -94. Antagligen för att säkra pengarna.

Sen hoppas jag att du inte är fullt så dum som du utger dig för att vara, utan att du faktiskt förstår att man avstått löneutrymme i förhandling med arbetsgivaren, vilket man fortfarande gör för att få igenom olika saker, framför allt försäkringar.

Men du anser alltså att fackföreningsrörelsen inte får lobba för lagar, men att det är helt ok att näringslivet gör det.

Det är förvisso en vanlig inställning hos borgare.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...