23 juli 2007

Friskare med fler entreprenörer - om du är frisk nog.

I dagens ledare i SvD kan man läsa att Stockholms läns landsting öppnar upp för fler entreprenörer från nästa år.

I vanlig ordning så leder ju fler entreprenörer per automatik till ökad kvalitet, ökad tillgänglighet, ökad effektivitet osv., osv..
Utöver att en mångfald av tillhandahållare ger vårdkonsumenten såväl större valfrihet som bättre information, så leder konkurrens mellan utövare till effektivisering av verksamhet och förhöjd kvalitet.
Man kan undra om SvD:s ledarskribenter läser sin egen tidning, när man för bara en dryg vecka sedan kunde läsa följande:
–Jag blir jätteupprörd men nu har vi bevis för det som vi misstänkt så länge, att man fuskar och utestänger patienter som är tidskrävande. Helst vill man bara ta emot enkla och snabba fall och få en hög produktion.
Men, det är klart, om man bara skiter i de besvärliga fallen så är det väl knappast så märkligt att "konkurrens mellan utövare [leder] till effektivisering av verksamhet och förhöjd kvalitet".

Så sk det se ut i alliansens Sverige. Är du frisk nog så kan du få fin vård med hög kvalitet hos en effektiv entreprenör. Är man däremot så jävla dum att man blir sjuk "på riktigt" utan att ha råd att betala för sig, så kan man gott nöja sig med den vård som den offentliga sjukvården kan erbjuda. Det vill säga den vård som man har råd att erbjuda när den har utarmats efter att ha tagit hand om alla dyra fall som "entreprenörerna" inte vill ta i för att det går ut över vinsten.

Eller som Tomas uttryckt det:
Och det är ytterligare ett belägg för att vi ska akta oss för privata vårdaktörer. De räknar hellre pengar än tar hand om vårdkrävande handikappade och sjuka!

Intressant

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Välkommen ner till Halland och studera det som Sthlm kopierar. Hos oss fungerar det och vi har bra vård och nöjda kunder. Vad klagar du för?

Kaj Raving sa...

För det första så har vi det uppenbara som jag tog upp i inlägget, att konkurrens medför att man inriktar sig på de friskaste patienterna eftersom de är lönsammast.

Vinsten riskerar helt enkelt att bli viktigare än patienten i ett privat vårdbolag.

Sen så såg jag på TV för ett tag sedan ett inslag som berörde just sjukvården i Halland. Ett privat alternativ kunde ta emot fler "kunder" per dag än det offentliga. Varför då kan man undra? Jo, bland annat så hade man dragit ner betydligt på fortbildningen. Och hur fasen ska man som patient veta om läkaren man går till är bekant med det senaste inom forskningen?

Jag menar, om man går till frisören och vill ha den senaste frisyren, så märker man snart om han/hon är uppdaterad eller inte och det värsta man kan drabbas av är en ful frisyr.

Går man däremot till läkaren så har du ingen aning om ifall du får den senaste behandlingen eller en behandling som var aktuell för fem år sedan. Du har ingen aning om ifall du kanske kunde kommit tillbaka till jobbet en månad snabbare om du haft en annan läkare som kände till det senaste inom forskningen.

Men så länge du har patienter som inte är för sjuka så går det ju bra att göra så.

Det finns säkert saker som är positiva med det som gjorts i Halland som andra landsting kan ta till sig, men fler entreprenörer är definitivt inte en patentlösning.

Francisco d'Anconia sa...

Du kan själv starta ett sjukhus som tar emot alla och som inte kräver betalt. Du kan satsa dina egna pengar och få med dig dina partikamrater som ju inte bryr sig om sig själva utan gladeligen offrar sig för de svaga.

Kaj Raving sa...

francisco: Suck! Kan du inte komma på något "argument" någon gång som inte är av typen "kan du vara själv". Snart kommer väl "min pappa är starkare än din" också.

Dina inlägg på dagisnivå är ju bara pinsamma. Försök igen när du vuxit ur blöjorna i stället.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...