28 juni 2007

Pigbidrag!

Den 1:a Juli så inför den borgerliga regeringen bland annat ”pigbidraget”. Det är ett bidrag som innebär att vi alla, fattig som rik, solidariskt ska bidra till att förbättra tillvaron för överklassen.

Vissa menar att det skulle vara ett uttryck för förakt att använda ordet piga. Inget kunde vara mera fel! Tvärtom, så är det ett sätt att visa på vilka som gynnas utav bidraget. Det är även ett sätt att visa på maktförhållandet i relationen, där den välbärgade kan utnyttja en dåligt betald arbetare för att slippa använda sin fritid till tråkiga hushållssysslor. Detta till ett subventionerat pris.

Att däremot förneka detta förhållande och dessutom hävda att bidraget införs för att underlätta för ”vanligt folk” är inte uttryck för annat än förakt, ett klassförakt, därför att även med bidrag, så kommer kostnaden att hamna på åtminstone 150 kronor i timmen, vilket för ganska många människor är mycket pengar.

I själva verket är det så att en majoritet av svenska folket skulle tjäna på att ta ledigt utan lön i stället för att köpa in tjänsten, eftersom 150:-/tim motsvarar en månadslön på 40000 kronor. Det är högt över medellönen och betydligt mer än vad en majoritet av ”vanligt folk” tjänar.

Faktum är att städerskan själv (jag använder ”hon” eftersom osäkra, dåligt betalda deltidsjobb, vilket det ofta handlar om inom städbranschen, ofta tillfaller kvinnor) kan ta ledigt i 2-3 timmar utan lön i stället för att anlita det bolag där hon arbetar, för en timmes städning, utan att förlora något ekonomiskt.

De som gynnas av detta bidrag är alltså de som redan har råd att betala för tjänsten även utan bidrag!

De som betalar för att denna överklass, framför allt män, ska slippa ta ansvar för hushållsarbetet är, som vanligt under en borgerlig regim, de allra svagaste grupperna i samhället, de gamla, de arbetslösa och de sjuka.


Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...