09 juni 2007

Pengarna styr!

Kinas president Hu Jintao är i Sverige på officiellt statsbesök och återigen så kan man konstatera att det till syvende och sist alltid är plånboken som styr i Sveriges internationella relationer.

Ur programmet:
På söndagen får dock 200 svenska företagsledare chansen att äta middag med presidenten på Grand Hôtel i Stockholm. Värd är Peter Wallenberg, 81, och Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow håller välkomsttalet. Men Peter, Jacob och Marcus Wallenberg får, liksom Michael Treschow och Carl-Henric Svanberg även träffa presidenten dagen innan på statsbanketten på Stockholms slott, samt även vid ett mer privat möte.

Det kan det väl knappast råda någon tvekan om att Kinas betydelse som marknad och handelspartner spelar en avgörande roll när Kinas president Hu Jintao, som representerar världens största kapitalistiska diktatur, tas emot på allra högsta nivå utav Kungen och senare även utav statsministern.

Man kan ju i alla fall hoppas att den kritik som efterlyses på DN:s ledare framförs, man kan ju redan nu konstatera att det bara handlar om (i bästa fall) munläder, som ändå inte kommer att följas upp av krav eller hot om sanktioner.

De protester som hördes efter Himmelska Fridens torg- massakern har i takt med att Kina har öppnats för handel och företag övergått till ett stilla mummel och tal om " öppen dialog".

Vilket är precis vad man kan vänta när högern får välja mellan mänskliga rättigheter och förtjänstmöjligheterna!

Ifall den svenska regeringen menar allvar när man talar om mänskliga rättigheter, så är det dags att lägga lite kraft bakom orden och verka för en internationell bojkott av Kina och inte minst av det OS som ska arrangeras där. Det är ju tydligen en extra känslig punkt, så ett tydligt ställningstagande där borde ju ta skruv.

Att
legitimera en diktator genom att bjuda på ett prestigefullt statsbesök på allra högsta nivå är definitivt inte rätt väg att gå!


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...