29 juni 2007

A-kassan och solidariteten.

För ett tag sedan så skrev jag en insändare för verkstadsklubbens räkning. Den har nu publicerats i Östran. Jag lägger in den här också.

De första a-kassorna grundades i slutet av 1800-talet. Orsaken var att om en arbetare blev arbetslös så stod han på bar backe, helt utan skyddsnät, hänvisad till kommunernas fattigvård.
Idag ser vi hur arbetare återigen ställs utan skyddsnät, hänvisade till dagens fattigvård, socialtjänsten, när regeringen inte längre ger dem rätt till hjälp från a-kassan.
Avgiften till a-kassan har höjts, för många med flera hundra procent. Slopandet av höjningen av taket till a-kassan innebär att mindre än hälften i praktiken inte får ut ens 80 % av sin lön i ersättning. Den förändrade beräkningsmodellen gör att den som varit sjuk eller hemma för vård av barn straffas med sänkt a-kasseersättning.
Att urholka a-kassan, som detta bara är ett par exempel på hur man går till väga på, ingår som en del i en tydlig strategi med syftet att försvaga fackföreningsrörelsen genom att angripa en utav de fackliga grundpelarna
Syftet med a-kassan, förutom att solidariskt stödja dem som står utan arbete, är att förhindra att de tvingas att konkurrera om jobben genom att erbjuda sig att arbeta till lägre ersättning. Man brukar säga att a-kassans tak är löneavtalets golv. Det innebär att om den som står utan arbete säkras en rimlig ersättning så ökar förutsättningarna för att den som har en anställning ska kunna hävda en rimlig lön. På motsvarande sätt så innebär den urholkning av a-kassan som idag sker att arbetsgivarna lättare kan sätta press för en lägre lönebildning och sämre arbetsvillkor.
Samtidigt som arbetslösa förlorar hela sin ekonomiska bas och tvingas söka sig till socialen för att överleva, så går de höjda avgifter, som hans/hennes kamrater tvingas betala, till att bekosta slopandet av förmögenhetsskatten och subventionering av hushållstjänster för de välbeställda hushållen.
Detta är en politik som vi inom IF Metall aldrig kan acceptera. Vi vägrar att låta regeringen spela ut arbetare mot arbetare och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att bekämpa regeringens angrepp mot fackföreningsrörelsen och samhällets mest utsatta grupper.

IF Metalls klubbstyrelse
Eurosteel Nybro


Andra bloggar om: , , , ,

Intressant

2 kommentarer:

surtant sa...

Det du vill kalla fattigvård (socialbidrag) är idag absolut ingen fattig vård utan snarare ett bättre leverne än som anställd. Detta vet jag med fakta efter att bott granne med en vännina i exakt likadana lägenter med ett barn var och vi bägge var ensamstånde så fick hon ut ett par tusen mer i socialbidrag än vad jag fick som hade a-kassa. Varför jag hade dålig a-kassa berodde på tidigare dåliga löner. Men varför vissa väljer att gå ut a-kassan är att dom vet att dom kan falla tillbaka på vårt socialförsäkringsystem och få mer betalt i månaden och dessutom slipper betala fack och a-kasseavgift.
Sen att taket på a-kassan är förlågt kan jag inte heller hålla med om. När du på a-kassa kan tjäna mer pengar än på att gå och jobba så är det ju något i system som är fel. Och vilken svensk som väljer att gå hemam istället för att jobba om han kan göra det för en högre ersättning. Därav blir det utnyttjande av systemet och där av också dom höjda avgifterna på a-kassan och den hårda svångrem som dragits åt för dom arbetslösa idag.
Hänvisar till ett av mina tidigare inlägg.
http://blogg.aftonbladet.se/4501/perma/149343

Där har du anledningen. Sveige måste höja lönerna innan dom höjre a-kassorna. För tanken är ju inte att man ksa va arbetslös utan att man ska arbeta.

Kaj Raving sa...

Höja lönerna! Absolut, jag kan skriva under på det vilken dag som helst. Framför allt inom kvinnodominerade brancher som handel och omsorg (min fru är undersköterska och skulle efter 14 år ha c:a 800:-/dag om hon hade en heltid, vilket hon inte har). Ett litet steg ditåt togs i årets avtalsrörelse vilket har fått kraftig kritik från många borgare som definitivt inte vill höja de lägsta lönerna, tvärtom.

Men ärligt talat så förstår jag inte vad det är du argumenterar för, eller emot. Tror du att du får högre lön för att de sänker A-kassan för andra?

Snarare är det tvärtom, därför att fler kommer att tvingas tävla om jobb till lägre ersättning, vilket i sin tur gör att arbetsköparna kan sänka lönerna ytterligare.

Detta gäller framför allt inom yrken som inte kräver någon form av expertis. Vilket innebär att arbetarrörelsen kommer att splittras i en "elit" med goda villkor och en "massa" som tvingas tävla med sänkta löner, ökade arbetstider, obetald övertid osv. osv. osv..

De höjda avgifterna har ingenting med A-kassan att göra över huvud taget, som du kan läsa i dagens Östran. A-kassan var redan innan den höjda avgiften självfinansierad.

Den höjda avgiften går enbart till saker som pigavdrag och slopad förmögenhetsskatt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...