07 juni 2007

Matens påverkan på miljön!

Vad du stoppar i din matkasse är inte bara ett etiskt, moraliskt val. Även miljön påverkas av dina val. Att välja kravmärkt är visserligen ett steg på vägen mot mindre miljöpåverkan, men nu har vi fått ytterligare belägg för att den veganska matkassen inte bara är det rätta etiska valet utan att den även är överlägsen ur miljöhänseende.

Jens Holm kom för någon vecka sedan ut med en rapport: Djurindustrin och klimatet, där han tillsammans med Tiovo Jokkala sätter just djurindustrins påverkan på miljön under lupp.

I den slås det fast att just livsmedelsindustrin är en utav de allra värsta miljöbovarna. Inte helt oväntat så är just köttindustrin och boskapsuppfödning allra värst och bidrar med inte mindre än 18% av de totala växthusgaserna. Köttkonsumtionen bidrar dessutom till skövling av regnskog och slukar oerhört mycket mer energi och vatten än vad en vegetarisk kost gör.

Trots att man känner till köttindustrins påverkan på miljön och trots att man har vetat om länge att miljön påverkas oerhört negativt av köttindustrin, så ökar köttkonsumtionen. Det sker inte minst genom enorma subventioner och bidrag från EU. Och Sveriges regering ger sitt tysta stöd, trots att Reinfeldt försöker framställa sig som "Mister Miljö" både i Sverige och, inte minst, internationellt.

“Folk måste förstå att vad vi äter är en viktig miljöfråga” konstaterar Annika Carlsson-Kanyama i rapporten vilket knappast kommer att ske när frågan möts av total tystnad både från politiker och media.

Men frågan är väl för jobbig att ta i, därav hyckleriet!

Politiker tiger still och likadant ser det ut i pressen. Aftonbladet hade visserligen någon artikel om köttets miljöpåverkan i vintras, men den här rapporten har mötts med, såvitt jag vet, kompakt tystnad i pressen. Ett par undantag finns, vänstertidningarna Arbetaren och Flamman har båda skrivit om rapporten.

Men övrig media, borgarpressen, som ju gärna skriver om flygets eller trafikens påverkan på miljön, eller tipsar om att man ska sänka innetemperaturen någon grad, vågar inte ta i den riktigt stora frågan utan fortsätter att huka och skriva om lågenergilampor och miljöbilar i stället.

Rapportens slutsats är är lika enkel som nödvändig:

Minska köttkonsumtionen!

Slutsatsen följs sedan upp av tre konkreta och inte minst rimliga krav:

  • Avskaffa köttsubventionerna
  • Låt köttet bära sina miljökostnader
  • Verka för att den moderna miljövänliga vegetariska maten blir billigare.
De flesta människor har insett det rimliga i att det ska kosta att bidra till miljöförstöringen och kan acceptera att exempelvis bensinen bör vara dyr (även om det inte betyder att man gnäller över priset ändå). Nu är det dags att ta nästa steg och låta även matkassen bli dyrare om den påverkar miljön negativt.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...