30 maj 2007

Cirkusen kommer till stan!

Det har kommit en cirkus till stan (alltså Nybro). Det är väl roligt? Med konster, clowner - och djur.
Tja, för den som sitter vid manegen och ser på är det väl det. Kanske även för clownerna och artisterna, men för djuren? Knappast!
Kuskandes från ort till ort så tillbringar djuren större delen av sina liv inspärrade på trånga utrymmen och/eller fastkedjade när de inte tvingas till att utföra konster som inte är naturliga för dem. Sällan eller aldrig får de möjlighet till något som kan liknas vid ett naturligt beteende.
Cirkus Rhodin, som är den cirkus som kommit hit, har på bara någon vecka lyckats få anmärkningar från tre kommuners miljöinspektörer för att de låtit elefanten stå uppbunden i transportsläpet. Ett transportsläp som mäter 12 x 2,6 meter!
Elefanter är intelligenta, självmedvetna djur som liksom andra djur (inklusive människan) utvecklar stereotypa beteenden, apati, depressioner och aggressivt beteende när de förnekas möjligheten till sociala relationer och grundläggande möjligheter till naturligt beteende i en naturlig miljö samtidigt som de påtvingas sysslolöshet och har extremt begränsad rörelsefrihet.
Så, bojkotta cirkusar som har djur och lägg pengarna på underhållning utan förtryck i stället!

Läs mer om djur på cirkus på Cirkus utan djur.


Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

björn sa...

Bra inlägg! Cirkus med djur känns såå 1300-tal. Kul att du bloggar om djurrätt OCH klassfrågor, min erfarenhet är att många inom vänstern har svårt att se sambanden mellan alla förtryck som gör livet förjävligt både för mänskliga och omänskliga djur så det var grymt kul att läsa din blogg! Tack för länken
Mvh Björn

Kaj Raving sa...

Tackar. Kan bara hålla med om att man inom vänstern ofta har svårt att se att man själv kan vara en förtryckare, man tillhör ju de goda. Man ser inte att allt förtryck utgår ifrån samma tendenser.

Ett framtida bloggämne!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...